Maisha Neus, oprichter van de politieke beweging Strei!, was in het afgelopen weekeinde in Frans-Guyana. Daar wordt er nu al voorbereidingen getroffen voor verkiezingen. De verkiezingen voor het parlement van Frans-Guyana (La Gyuane) zullen in 2021 plaatsvinden. Daarvoor zal naar waarschijnlijkheid Michael (Mika) Mancée zich kandidaat stellen, met wie Neus een ontmoeting had. Mancée was vorig jaar in maart de leider van de ‘500 Broeders’ die gemaskerd hun radicaal maar vreedzaam protest voerden en Frans-Guyana stil legden. Zij blokkeerden uitvalroutes naar de steden (vooral rotondes, want die heb je daar veel) en zorgden er zo voor dat de schappen in de winkels leeg begonnen te raken.
De protesten begonnen vanwege de veiligheid en toenemende criminaliteit en de slechte staat van de gezondheidszorg en het onderwijs dat niet voldeed aan de Franse norm. De druppel die de emmer deed overlopen, was de roofmoord op een man vanwege een gouden ketting door een illegale Surinamer. De activisten die zichzelf de ‘500 Frères’ (500 Broeders) noemen, eisten meer budget vanuit het moederland, zodat de politie de criminaliteit beter kon aanpakken en de problematiek rondom de grote groep illegalen kon oplossen. De zaak raakte behoorlijk verhit en er kwamen 2 ministers uit Frankrijk die uiteindelijk een contract met de lokale overheid sloten voor extra budget van Euro 1 miljard, terwijl er eerst Euro 3 miljard was geëist. “Tijdens mijn verblijf heb ik Mika Mancée ontmoet, die aan de basis van de protesten in Cayenne stond. Hij heeft zich als leider geprofileerd, en toen de acties succesvol bleken, als eerste zijn zwarte bivakmuts afgedaan. Hij bleek een jonge politieagent van 34 te zijn, welbespraakt en gemotiveerd om de boodschap van het volk over te brengen”, zegt Neus.
Inspirerend en motiverend verhaal
Hij heeft ontslag genomen uit de politiedienst, omdat hij de protesten als ambtenaar niet kon leiden. Ook daar is er uiteindelijk een splitsing ontstaan onder de activisten. Mancée heeft inmiddels de Grandes Frères opgericht (de Grote Broeders), omdat hij zich niet tegen de politie wilde keren en geen geweld wilde gebruiken. Nu solliciteert hij en is van plan zich in te zetten voor de volgende Frans-Guyanese verkiezingen in 2020, omdat hij van mening is dat jonge mensen moeten opstaan om het land naar grotere hoogten te leiden. Voorlopig denkt hij nog niet over onafhankelijkheid, maar ziet dat in de toekomst wel weggelegd, alhoewel veel mensen in Frans-Guyana daar nog niet achterstaan. “Persoonlijk vond ik zijn verhaal bijzonder inspirerend, motiverend, en dat was wederzijds. Het was een eer om Mika te mogen ontmoeten. Leuk detail is dat we voornamelijk in het Sranan Tongo hebben gesproken”, zegt Neus. Mika heeft goede banden met Surinamers in ‘Saamaka Kondre’, waardoor hij de taal machtig is.
Er zijn volgens Neus grote verschillen tussen de situatie in Frans-Guyana en die in Suriname, maar ook heel veel overeenkomsten. In ieder geval is de afspraak gemaakt om elkaar te ondersteunen in de strijd voor het realiseren van verandering in de respectievelijke naties “en zullen we actief samen optrekken om te kijken hoe we bewustwording kunnen realiseren onder de mensen en hoe we de banden tussen Suriname en Frans-Guyana in de toekomst kunnen versterken en verbeteren”, aldus de nieuwbakken politicus.