Entertainer, ondernemer, clubeigenaar en politicus Joel Martinus, in de volksmond bekend als ‘Bordo’ of ‘Moneyhond’, neemt geen blad voor zijn mond wanneer hij het gedrag van NDP-ondervoorzitter Andre Misiekaba aan de kaak stelt. “Misiekaba na wang buskondre brada leki mi. Mi no go fight a mang en mi no wani hogri miti a mang. Ma mi e sjeng gi a mang. Taigi mi sang Misiekaba habi. Neks, neks, blanco roti! Roti zonder aardappel!”, zei de Abop’er in het actualiteitenprogramma Rashid Pierkhan’s Kal Aaj Aur Kal (KAAK). De NDP-ondervoorzitter wordt door zijn politieke tegenstanders en overgrote delen van de samenleving zeer kwalijk genomen voor zijn Dubai-uitspraken, omdat juist het tegendeel van zijn droom momenteel manifest zou zijn. Martinus zegt dat het hem opvalt Misiekaba steeds door de top van de NDP misbruikt wordt om het vuile werk te doen, terwijl hij niet eens als een belangrijke persoon gezien wordt binnen die partij. Dit is waarom Misiekaba los van zijn fractieleiderspositie in het parlement, na zoveel jaren niet eens een goede functie binnen de paarse partij en binnen de regering heeft kunnen bemachtigen. “Ma te wang sani de, dan na eng e djompo! If mi bing de na Misiekaba prisie ini NDP, dan mi bo kmopo uit NDP bung langa kba. Deng mang ne teri a mang. A mang ne sjie tak e fadong gwe”, aldus Moneyhond.
‘Ineens heeft NDP geld om aan Sranan te lenen?’
Martinus fronst ook zijn wenkbrauwen wanneer hij het recente schandaal van de Wegenautoriteit en de NDP analyseert. De paarse partij zou volgens verklaringen van OWT&C-minister Jerry Miranda SRD 54.416 aan de Wegenautoriteit geleend hebben voor aankoop van vlaggen. “15 jaren lang zaten zij in de oppositie. Er was geen geld om zelfs de verkiezingscampagne van de NDP te financieren. Op gegeven moment heb je nu ineens geld om Sranan te lenen. Pe yu feni a moni dati?”, stelt Martinus. De politicus benadrukt dat vele mensen niet beseffen dat toen de NDP in 2010 aan de macht kwam, zij miljoenen Amerikaanse dollars in de staatskas aantrof en deze in de loop der jaren opgemaakt heeft met de miljoenen leningen die zijn gesloten. Indien deze verspilde middelen aan de samenleving zouden zijn uitgekeerd, zou elke Surinaamse gezin aanspraak maken op minstens 2 tot 3 miljoen US dollars.
‘Deng mang disi njang a moni gevaarlijk!’
Martinus is niet bang te zeggen dat de NDP’ers flink geld uit de staatskas hebben gestolen. “Deng mang disi njang a moni gevaarlijk!”, stelt hij. De Abop-topper verwijst als voorbeeld naar de vele politici binnen de paarse partij die niets hadden en voor enkele maanden benoemd werden tot minister. Uiteindelijk zijn enkele van deze figuren nu miljardairs geworden. Andere ministers overschreden alle grenzen met het stelen van geld, dat zelfs de president in moest grijpen en deze naar huis moest sturen. “Ala deng mang san a mang poti lek minister, na soso fu teki sani. Na soso fu vernietig a kondre”, aldus Moneyhond. De politicus verwijst ook naar projecten die alleen maar chaos brengen in het land. Een voorbeeld is de rehabilitatie van de Coesewijnestraat waar politie en ambulances nu met loeiende sirenes in de file moeten zitten.
26 zetels NDP niet eerlijk verkregen; niet meer dan 10 zetels in 2020
Martinus is ervan overtuigd dat de 26 binnengehaalde zetels van de NDP in 2015 niet op eerlijke manier zijn verkregen. “Gado de na loktu en e sjie dati a no wang eerlijk fasi”, stelt de Abop’er. Wanneer Misiekaba beweert dat de paarse partij in 2020 minimaal 30 zetels binnen zal halen, moet de NDP’er volgens ‘Moneyhond’ ook gelijk aangeven wat zijn partij in de afgelopen 10 jaren heeft gedaan om indruk op de samenleving te maken. “If deng mang denki dati deng mang o seti omen bruya fu feni deng 30 zetel, a now luk. Ie kan furu, ie kang teki 4 tot 5 zetel. No wang sma o stem gi yu moro!” Martinus voorspelt nu al dat de NDP niet meer dan 10 zetels in 2020 zal binnenkrijgen. Overigens verwacht hij dat de US dollarkoers tegen 2020 al tegen de SRD 15 voor een dollar zal zijn.
‘Nooit moro a rigerie abra Hoefdraad’
Het feit dat Financiën-minister Gillmore Hoefdraad in 2016 na de oproep van Misiekaba om zijn koffers te pakken en op te hoepelen toch bleef aanzitten, komt volgens Martinus om het feit dat Misiekaba op het matje werd geroepen door de NDP-leiding. Hoefdraad had toen op een persconferentie zijn voorganger Andy Rusland ervan beschuldigd verkeerde cijfers aan hem als oude CBvS-directeur te hebben verschaft. Ook wees Hoefdraad de vinger naar De Nationale Assemblee en de vaste commissie van Financiën, die ook gefaald zouden hebben om op te treden tijdens de vorige regering op het departement. Volgens Martinus ontving Misiekaba gelijk na deze uitspraak een berichtje om zich aan te melden in partijcentrum Ocer. “Sinds a dey dati, nooit moro a mang rigerie abra a tori disie. Now a musu go mee nanga ala sani. A mang na wang kerkimang, dus a no musu kibrie sani. Iem taki a waarheid”, aldus Martinus die benadrukt dat God niet voor de gek te houden is.
President kan Abop en VHP niet breken
Bordo is niet verrast, maar blij met de recente peiling van het Idos waarin naar voren kwam dat zijn partij, de Abop, en de VHP aan het groeien zijn. “Abop nanga VHP na enige partij sang a president disi no mang broko. Ala tra partij deng mang bombardeer”, stelt hij. De politicus verwacht dat tegen 2020 zijn partij verder zal zijn gegroeid.
FR