Bouterse: ‘Conflict Venezuela heeft niet te maken met edele doelen regionale integratie’

Deze stapel Venezolaanse Bolivares is US$ 21 waard (bron: Reddit)
Deze stapel Venezolaanse Bolivares is US$ 21 waard (bron: Reddit)
President Desi Bouterse gaf vorige week in DNA aan dat met betrekking tot de kwestie Venezuela het denken gericht is op het verwerpen van gewapend conflict. “Het denken is om deze zone te gebruiken als vredeszone. Ik hoef dat niet uit te leggen. Wij weten genoeg wat er gebeurd is in Libië, Irak, Afghanistan. Wanneer deze zaak zo doorgaat, zal de integratie verder afbrokkelen. Ik benader de zaak vanuit het algemene, naar de regio. Kijken wij naar wat er gebeurt binnen Celac, binnen Caricom, binnen Unasur, terwijl wij achter de doelen hebben gestaan, nemen wij een conflict, dat werkelijk niet te maken heeft met de edele doelen van de regionale integratie”, zei Bouterse. Hij accentueerde het probleem in Venezuela: “een conflict is onder de Venezolanen, oppositie en coalitie en nog ook een aantal keren verdeeld”.
Verkiezingen in Venezuela
Bouterse meent dat landen in de regio gevraagd worden om te bewerkstelligen dat deze groeperingen weer om de tafel gaan zitten, om zowel het Venezolaans als het belang van de regio te dienen. Het staatshoofd was wel duidelijk over het stukje herstel van de democratie in Venezuela: “Uiteindelijk moeten wij gaan naar verkiezingen, vrije en geheime.” Hij wierp een blik op de recente gebeurtenis in de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). De Permanente Raad van de OAS heeft onlangs een resolutie aangenomen waarin de regering van Venezuela wordt opgeroepen het vervroegen van de presidentsverkiezingen naar april dit jaar te heroverwegen. Suriname heeft tegen deze resolutie gestemd, alsook Venezuela, Bolivia, Dominica en St. Vincent en de Grenadines. De regeringsleider merkte op dat een aantal landen in de regio onder druk is gezwicht. Hij benadrukte hierbij dat de grondwet van Suriname het niet toelaat om zo mee te gaan.
De resolutie
In de resolutie werd echter gesteld dat vervroeging van verkiezingsdatum naar 22 april het houden van een democratische, transparante en eerlijke stembusgang, die in overeenstemming is met internationale normen, onmogelijk maakt. Ook druist het in tegen democratische beginselen en goede trouw. Dit, in tegenstelling tot het statement van Bouterse over het herstellen van de democratie in Venezuela.
VHP-fractieleider Chandrikapersad Santohki zei dat dat de regering met haar standpunten er niet voor moet zorgen dat Suriname zichzelf ook isoleert. Hij vroeg de president om bij het vormen van een standpunt ook te denken aan het volk van Venezuela dat naar hulp schreeuwt.
Trends wereldeconomie
Recente trends in de wereldeconomie en op financiële markten zijn goed nieuws voor Latijns-Amerika. Wereldwijde groei en handel zijn in opkomst en economen verwachten dat het momentum zich voortzet in 2018. Sterkere grondstoffenprijzen hebben ook geholpen de regio weer op te bouwen. Ecuador bijvoorbeeld kwam uit een recessie sneller dan verwacht, als gevolg van hogere olieprijzen en betere toegang tot financiële markten. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft haar BBP-vooruitzichten voor 2018 voor de natie aanzienlijk verhoogd van 0,6% tot 2,2%. De multilaterale gaf ook een impuls aan de groeiverwachtingen voor Chili.
13000% inflatie Venezuela
Het IMF heeft echter onlangs nog in zijn prognose voor 2018 een inflatieverwachting van 13000% voor Venezuela genoteerd. Dat is meer dan 5 keer de inflatie die eerder door het IMF werd geprojecteerd, en ver boven de mediane voorspelling van de door Bloomberg ondervraagde economen. Het fonds schatte dat de inflatie vorig jaar boven de 2400% was. Dit was het hoogte inflatiegetal ter wereld. Het IMF verwacht dat de Venezolaanse economie dit jaar met 15% zal krimpen, wat leidt tot een cumulatieve daling van het BBP van bijna 50% sinds 2013. Dat bemoeilijkt ook de groei van de hele regio. Latijns-Amerika zal dit jaar naar verwachting 1,9 procent groeien, of 2,5 procent zonder Venezuela.
Vluchtelingencrisis
De vluchtelingencrisis van Venezuela is maar aan het uitbreiden. Volgens de Verenigde Naties zijn 5.000 Venezolanen naar Curaçao gevlucht, 20.000 naar Aruba, 30.000 naar Brazilië, 40.000 naar Trinidad en Tobago en meer dan 600.000 naar Colombia. Echter zien critici coördinatie tussen Latijns-Amerikaanse landen op humanitair gebied niet eenvoudig uitpakken. Ondanks veel coöperatieve retoriek en de veelheid aan regionale economische en diplomatieke instanties, blijven de landen en hun inspanningen op het gebied van buitenlands beleid vrij eenzaam. Er is geen Navo, geen echte douane-unie, en tot dusverre is geen enkel regionaal orgaan in staat en bereid om resoluut te handelen. Critici zien de laatste stap van de OAS ook niet als een effectieve handeling.
Hoewel de Verenigde Staten van Amerika druk hebben uitgeoefend op Venezuela om haar democratie te herstellen, is de last van het omgaan met de implosie van vroeger de rijkste natie van Latijns-Amerika, het zwaarst op de directe buren gevallen. Voor hun onmiddellijke en collectieve toekomst moeten zij een regionaal antwoord zien te vinden op wat de grootste humanitaire crisis van het halfrond is geworden. Voor landen in het Caribisch gebied adviseren critici om hier zeker aan mee te werken, zeker gezien deze landen, waaronder Suriname, niet in staat zijn om zowel met de economische als met de humanitaire druk om te gaan.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!