‘Belasting en nog meer belasting opleggen’

Suriname heeft geld nodig om de huishouding in stand te houden. Lenen is een mogelijkheid, maar ook het opleggen van belasting en nog meer belasting is een wijze. Tussen de bedrijven door opperde een bestuurskundige op een overheidspodium dat het belastingplichtig stellen van sekswerkers, een bron van inkomsten kan zijn. ‘Geen gek idee’, beaamde een deel van zijn gehoor. ‘Hoe dat te verwezenlijken?’ kwam als vraag naar voren. ‘Het is zo eenvoudig gezegd, maar is het uitvoerbaar? Of is het een luchtkasteel?’
De zelfkant van de maatschappij
Dagblad Suriname hoorde het prostitutiecircuit om te achterhalen hoe zij het betalen van belasting door prostituees zien. Bordeelhouders zijn publiciteitsschuw, niet happig om informatie over hun branche te delen. Zij opereren immers aan de zelfkant van de maatschappij. Sekswerkers toonden zich ook niet al te spraakzaam of kritisch over hun werk. Over het algemeen werd getracht het imago van de branche goed te praten.
Stigmatiserende benamingen vervagen
Exploitant: ‘Belasting heffen houdt legalisatie in van de branche. Wet en regelgeving zouden veranderd moeten worden om de nieuwe weg te kunnen bewandelen. Voordat er ook maar gedacht kan worden aan het belastingplichtig stellen van sekswerkers zullen meerdere zaken rechtgetrokken moeten worden.’ Prostituees moeten volgens het voornemen inkomstenbelasting afdragen en zullen vallen onder het regiem van de zelfstandige ondernemer. De aanduiding van deze categorie dienstverleners zal zijn ‘sekswerkers.’ De benamingen motjo, hoer, lichtekooi en andere stigmatiserende noemers van het oudste beroep van de wereld, zullen daardoor vervagen.
Geen vast woon- en werkadres
‘Het is moeilijk om de verdiensten van sekswerkers na te gaan. Een aanzienlijk deel van de vrouwen die dit beroep uitoefent, is buitenlanders. Ze staan geregistreerd als toeristen. Zij hebben geen vast woon- en werkadres. Zij hebben geen verblijfs- en werkvergunning. Ze staan nergens geregistreerd. Het zijn vlinders die rondfladderen. Hoe zal vastgesteld worden hoeveel klanten per persoon per dag verwerkt worden en wat de omzet is? De sekswerkers zullen een administratie moeten bijhouden. De inkomsten van deze vrouwen en mannen zijn onzeker. Er komen niet altijd klanten opdagen. Wie houdt de teller bij? Komt er per bordeel een belastingambtenaar turven hoeveel klanten een prostituee ontvangt? Betaalde seks is een anoniem en cash gebeuren achter gesloten deuren. Zal de sekswerker een bon moeten geven met daarop vermeld de verschuldigde btw? Er zal een administratie moeten worden bijgehouden. Wat zijn de beroepskosten van een sekswerker? Zullen beroepskosten als kamerhuur, condooms, bescherming en vervoer aftrekbaar zijn?’
Thuiswerk
‘Buitenlandse vrouwen vormen een belangrijk deel van de populatie van sekswerkers, maar velen zijn ook van Surinaamse afkomst. Ze zijn overal te vinden, in huizen van vertier en op hoeken van straten. Wegens het stigma op prostitutie streven sekswerkers anonimiteit na. Thuiswerk, privé- ontvangst via de telefoon of internet te verkrijgen, komt veel voor. De fiscus heeft weinig idee van wat en hoeveel er in deze illegale bedrijfstak, die vele parttimers kent, omgaat’, aldus verzamelde informatie.
HD

error: Kopiëren mag niet!