Miranda: “NDP heeft geld geleend aan Wegenautoriteit”

1MirandaHet is volgens minister Jerry Miranda van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) niet juist dat geld door de Wegenautoriteit Suriname gestort is op een rekening van de Nationale Democratische Partij (NDP) bij de VCB-bank voor aankoop van vlaggen. “De NDP heeft geld geleend aan de Wegenautoriteit voor de aankoop van de grote Surinaamse vlaggen. Dat geld is door de Wegenautoriteit terugbetaald. De NDP mag dat geld voorschieten, want het zijn Surinaamse vlaggen”, zei Miranda dinsdagavond tijdens de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De bewindsman zwaaide met een enveloppe waarin alle nodige stukken over de transactie te vinden. Deze kwestie werd enkele weken terug door VHP-parlementariër Asiskumar Gajadien naar voren gebracht. Volgens de VHP-ondervoorzitter is SRD 54.000 door de Wegenautoriteit gestort op een rekening van de NDP bij de VCB-bank voor aankoop van vlaggen. Verder werd een aannemer door de Wegenautoriteit betaald voor ruim SRD 387.000 voor de bouw van een VIP-podium voor srefidensi-activiteiten in Brokopondo. “Het is onduidelijk waarom de Wegenautoriteit, waar wettelijk vastgesteld is welke uitgaven zij mag doen, bedrijfsvreemde activiteiten ontplooid voor de regering”, stelde Gajadien. Wat het podium betreft, klopt de informatie volgens Miranda niet. De bewindsman verdedigde deze handeling door te stellen dat het geld tenminste niet in de verf van een partijcentrum is gegaan.
‘U gaat een onderzoek moeten instellen minister’
De reactie van Miranda zorgde voor commotie vanuit zowel coalitie en oppositie. Dit leidde tot een schorsing van de vergadering. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons zei kort na de schorsing de stukken bekeken te hebben en tot de conclusie gekomen zijn dat zaken niet conform comptabele regels zijn geschiedt. “U gaat een onderzoek moeten instellen minister”, benadrukte de DNA-voorzitter. VHP-fractieleider Chan Santokhi voerde aan dat puur op basis van de ingediende stukken te zien is dat de commissie op het Kabinet van de President, die belast was met de viering van srefidensi te Brokopondo, 12 units van vlaggen heeft besteld, maar uiteindelijk slechts 6 dozen na de viering op Onafhankelijkheidsdag geleverd krijgt. Volgens hem is de Wegenautoriteit ook niet bevoegd het vlaggenproject uit te voeren. Santokhi vindt dat de minister gewoon parfum op de zaak strooit. De oppositie heeft hierover ook een motie ingediend. Zij vindt dat de minister geprobeerd heeft het parlement te misleiden. Dit is waarom de oppositie vindt dat Miranda onmiddellijk ontlast moet worden van zijn functies, terwijl er een strafrechtelijk onderzoek tegen hem moet starten.
NDP wil ook onderzoek
Ook NDP-fractieleider Andre Misiekaba vindt dat deze zaak grondig moet worden onderzocht. “Er zijn een paar feitelijkheden aangegeven en mijn eerste indruk is dat er inderdaad comptabele onregelmatigheden hierin bestaat”, stelde Misiekaba. De NDP’er vindt wel dat het vlaggenproject behoort bij de Wegenautoriteit. Misiekaba benadrukte dat niet gebleken is dat de NDP bij deze zaak is betrokken.
Onacceptabel!
NPS-fractieleider Gregory Rusland vond het vreemd dat Misiekaba de betrokkenheid van de NDP ontkend, terwijl dat zelf door Miranda is bevestigd. “Ik heb nooit gehoord dat een regering geld gaat lenen bij een politieke organisatie. Dat is onacceptabel”, stelde Rusland. Volgens hem zijn dit de redenen waarom het land in zulke problemen is. Hij eiste precies als Santokhi dat president Desi Bouterse moet ingrijpen. Marinus Bee (Abop) ziet dit als onbehoorlijk bestuur.
FR

error: Kopiëren mag niet!