Nationale dialoog van milieuactoren

1Nationale Milieu Actoren DialoogHet kabinet van de president Coördinatie Milieu organiseerde op 26 februari 2018, in samenwerking met United Nations Development Programme (UNDP) in Suriname, de Nationale Milieuactoren Dialoog. Het doel van dit evenement was om alle milieuactoren te informeren over de nationale milieustructuur alsook over de ontwikkeling, uitvoering, monitoring en evaluatie van het milieubeleid. Daarnaast was de focus op de integratie van prioriteiten en strategieën van Suriname in een breed gedragen nationaal milieubeleidsdocument.
Suriname is rijk aan natuurlijke hulpbronnen en biodiversiteit en in de politieke, sociale en culturele systemen in ons land zijn er sterke aanknopingspunten voor de integratie van een milieu-agenda in de ontwikkelingsstrategie, die zich in hoge mate conformeert aan de internationale milieustrategie en het actieplan. Daartegenover staat de behoefte aan voortgaande, duurzame ontwikkeling van Suriname, wat ongetwijfeld het milieu zal beïnvloeden. Hierbij spelen zowel nationale als internationale krachten en beleids- en actieprogramma’s, die wat betreft hun milieu-inhoud soms conflicterend zijn. Bovendien is er nog het vraagstuk van de harmonisering van de Surinaamse en de internationale doelen en actieprogramma’s.
Suriname heeft al sinds het midden van de jaren zeventig in de vorige eeuw aangegeven dat het duurzame ontwikkeling nastreeft. De uitdaging om de principes van duurzame groei te operationaliseren, is echter niet alleen voor Suriname, maar voor alle landen nog steeds een onvervuld ideaal. Volgens het Ontwikkelingsplan 2017-2021 dient het land te werken aan zijn wetgeving en verhoogd milieubewustzijn van de burgers, beleidsvoorbereiders en beslissers in de private en publieke sector. Dit evenement is onderdeel van het groter plaatje.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!