‘De voorbereiding om de Dag van de Revolutie te herdenken is zo goed als afgerond’, aldus voorzitter Ranjan Ramdin van de Commissie Herdenking 25 februari 1980. De uitnodigingen gericht aan vooraanstaanden, gepresenteerd in een paarse enveloppe, gaan de deur al uit.
Rust en vrede
De zeskoppige commissie heeft in samenwerking met meerdere overheidsdiensten gewerkt aan een programma, dat past in het tijdvak waarin Suriname verkeert. Dagblad Suriname weet uit verzamelde informatie dat het de regering van de Nationale Democratische Partij Suriname (NDP) te doen is om een nationale boodschap van broederschap uit te stralen op deze dag, die gebeiteld is in de geschiedenis van de Republiek Suriname. Daarom zullen hete politieke hangijzers gedurende de herdenking zo goed als mogelijk vermeden worden. Het ligt in de bedoeling om de lijn van rust en vrede in het land te volgen.
Toespraak opperbevelhebber
Commissievoorzitter Ramdin heeft aangegeven dat het hoogtepunt van de herdenking niet verschilt met dat van voorgaande jaren. De plechtigheid zal in de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 februari gehouden worden en vangt rond het middernachtelijk uur aan met koraalmuziek. Zangeres Conchita Bergraaf zal volgens het tentatief programma het Surinaams volkslied vertolken. De gebruikelijke 1 minuut stilte voor de gesneuvelden zal in acht worden genomen. Uiteraard zal er gebeden worden, waarna de revolutionair D.D. Bouterse een fakkel zal ontsteken. Daarna worden er kransen gelegd en volgt de toespraak van de opperbevelhebber. Over de inhoud van de toespraak kon Ramdin niets zeggen, maar liet zich wel ontvallen dat een blik op de positie van Suriname in de regio en in de wereld, niet zou misstaan in de rede.
Activiteiten buiten de hoofdstad
Het programma, afgewisseld met voordracht, declamatie en culturele uitingen, zal in informele sfeer worden afgesloten. Op 25 februari zullen gedurende de loop van de dag culturele- en feest activiteiten plaatsvinden rond het Monument van de Revolutie. De revolutie zal ook op het Bronsplein en te Hannaslust gevierd worden. Wan Hatie in het Boven-Marowijnegebied heeft ook het één en ander op het programma staan. Desgevraagd deelde Ramdin mede dat de uitgaven rond deze nationale gedenkdag door de overheid wordt gedragen en in de gaten worden gehouden.
HD