De verhogingsplannen betreffende de grondhuurtarieven zijn wederom als paddenstoelen uit de grond geschoten in De Nationale Assemblee (DNA). Deze materie kwam in het laatste kwartaal van 2017 eveneens aan het licht. Na hevige kritiek vanuit de oppositie werden deze plannen on hold gezet, met dien verstande dat de hoge tariefaanpassing nader bekeken moest worden. Echter blijkt op de DNA-vergadering van maandagavond dat de autoriteiten de ongewijzigde concepttarieven desalniettemin willen doordrukken. Voor de volksvertegenwoordiger Jitendra Kalloe (VHP) is het hek compleet van de dam. “Van het ene op het andere moment wil de regering overgaan tot het verhogen van de grondhuurtarieven met 1000%. De grondhuurpercelen worden meestal gebruikt voor productiedoeleinden”, vertelt Kalloe in gesprek met Dagblad Suriname.
Hij vindt het een kwalijke zaak dat de machthebbers in plaats van de ondernemers te stimuleren, manieren bedenken om het leven van hen ondragelijker te maken. Het concept van de nieuwe tarieven ziet er als volgt uit: SRD 0.50 per vierkante meter bij een oppervlakte van 500 vierkante meter, SRD 0.60 per vierkante meter bij een oppervlakte tussen 500 en 800 vierkante meter, SRD 0.65 per vierkante meter bij een oppervlakte tussen 800 en 1500 vierkante meter en SRD 0.75 bij oppervlakten groter dan 1500 vierkante meter. Voor economische activiteiten gelden er andere tarieven: SRD 1 per vierkante meter (bedrijfspand) en SRD 200 per hectare (bij landbouwarealen). Niet alleen de ondernemers worden dus het doelwit van de verhogingen, maar ook burgers die slechts woondoeleinden hebben. “De voorgaande regeerders hebben zulke hoge bedragen nooit gevraagd, want het was bedoeld om de productie uit te breiden en de woningnood op te lossen”, betreurt Kalloe.
Kalloe merkt op dat de fractieleider van de NDP, André Misiekaba, een waanzinnige perceptie heeft over de agrarische sector, welke niet gebaseerd is op de realiteit. “Misiekaba gelooft dat agrariërs grote winsten maken. Weet hij wel welke kosten erbij komen kijken? Weet hij wel dat het land zich in een crisis bevindt?” Vrijwel op alle inputs moeten er invoerrechten betaald worden, beklemtoont de parlementariër. Gezien de enorme inflatie en devaluatie is het draaiende houden van zowel de huishouding als productie thans een zeer moeilijke opgave dat niet onderschat moet worden. “Hoe kan de overheid eraan denken om steeds geld af te troggelen van burgers? Hoe kan de coalitie dit ondersteunen?” De volksvertegenwoordiger vindt het absurd dat het bedrijfsleven niet eens betrokken wordt bij zulke ingrijpende veranderingen. Immers, grond vormt één van de fundamenten voor productie. Het fors belasten hiervan zal dus geenszins heilzaam zijn voor de economische ontwikkeling.
KSR