31 leden parlement ontvangen dubbele salaris

Er zijn in totaal 31 leden van De Nationale Assemblee (DNA) die maandelijks dubbele salarissen toucheren. “Wanneer u geld ontvangt waarvoor u niet gewerkt hebt, heeft u geen wetgeving nodig. Het heeft te maken met uw inborst. Er zijn leden in het college die voor de dubbele en driedubbele salariëring die zij krijgen, wel het werk doen. Dat zijn net een of twee leden. Maar wanneer u niet werkt en te mung tapu ye go pinne! Ik vind dat dit niet kan. Uw eigen inborst moet in elk geval zorgen dat u geen geld neemt, waarvoor u niet werkt”, zei NDP-fractieleider Andre Misiekaba maandag tijdens de voortzetting van de begrotingsbehandeling in De Nationale Assemblee (DNA). De NDP’er hekelde het feit dat eigen Surinamers bewust zwaar op de begroting van de staat drukken, terwijl zij daarvoor geen enkele arbeid leveren. Het wordt volgens de politicus tijd dat de regering het mes erin zet. Hij verwees naar de ‘pro memorie’ regeling waar bepaalde DNA-leden, die ambtenaren zijn, afstand doen van hun salaris en werk gedurende hun zittingsperiode en hun baan weer oppakken na hun DNA-schap. Een soortgelijke regeling voor de rest van de grootverdieners zou ook goed volgens hem zijn.
Somohardjo geïrriteerd
De uitspraken van Misiekaba zetten kwaad bloed bij PL-fractieleider Paul Somohardjo, die zelf ook een van de personen is die een dubbele salaris toucheert. Volgens de PL-topper wordt haast elk jaar over dit probleem gesproken, maar weigert men zelf initiatief te nemen deze zaak aan te pakken. “Het lijkt in feite alsof de oppositie alleen dubbele salarissen heeft, maar in feite moeten wij tellen hoeveel van uw leden dubbele salarissen hebben. Wij hebben niets aan een taki mang, maar wij willen een doe mang. Laten wij dat ding aanpakken”, zei Somohardjo aan assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. De parlementsvoorzitter attendeerde Somohardjo erop dat indien hij namen van deze leden wilde noemen, dat niet selectief moest zijn, maar alle namen vrij moest geven. Het is volgens haar geen geheim dat het in totaal om 31 leden gaat. Volgens Somohardjo toucheert een gewezen lid van zijn partij (Raymond Sapoen) een ministerspensioen, directeurssalaris en salaris als DNA-lid. De PL’er noemde ook de naam van NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday. “Somohardjo krijgt geen dubbele salaris, maar pensioen”, aldus Somohardjo.
Jogi: ‘Niet in de lucht babbelen’
VHP-parlementariër Mahinder Jogi om een reactie gevraagd, zegt aan de krant dat zijn fractie voorstander is om deze kwestie aan te pakken. “Wij zitten inderdaad in een dip, waardoor in het algemeen belang niemand hiertegen zal moeten zijn. Alleen moet je niet in de lucht gaan babbelen in de ruimte. Misiekaba is van de coalitie en heeft de meerderheid in het parlement. Laat hij een wetsvoorstel indienen. Als het voorstel werkbaar is voor de oppositie, stemmen wij voor”, stelt Jogi. Volgens de parlementariër is een optie om het probleem van dubbele salariëring reeds bij het kandideren van potentiële DNA-leden aan te pakken. Zo zijn de mensen dan vrij om zelf een keus te maken. “Je kunt mensen niet pats boem uit een rijdende trein weggooien”, aldus Jogi. Volgens de parlementariër zal het gebrek aan geld voor de overheid hiermee echter niet zijn opgelost, omdat de regering zelf niet kan omgaan met geld.
FR

error: Kopiëren mag niet!