Waterberg vreest voor eigen veiligheid binnen BEP

Celsius Waterberg
Celsius Waterberg
Celsius Waterberg, ex-voorzitter van de Partij voor Broederschap en Eenheid binnen de Politiek (BEP), zal niet meer als partijlid participeren binnen de BEP. “Ik zal voor mijn eigen veiligheid daar niet meer als lid te zien zijn samen met de andere leden. Er zijn mensen daar die je niet lusten. In het Aucaans zou men zeggen dat er veel ‘wisimangs’ daar rondlopen”, zegt Waterberg om een reactie gevraagd aan Dagblad Suriname. Ronny Asabina is zaterdag gekozen als de nieuwe voorzitter van de BEP. Hij heeft de bestuursverkiezing van de partij met 124 van de 195 stemmen gewonnen van Waterberg. De ex-voorzitter benadrukt dat hij Asabina als voorzitter niet zal ondersteunen, omdat die ook deel heeft uitgemaakt van het complot tegen hem en het oud-bestuur. “Hij is één van de hoofdrolspelers in het complot, dus laten wij elkaar niet voor de gek houden door te stellen dat ik hem ga ondersteunen. Ik deed mijn best voor de mensen, maar men heeft allerlei valse zaken doorgespeeld naar de kernen, waardoor de kernen zijn misleid”, aldus Waterberg die de partij vijf jaar heeft geleid.
Niet Waterberg, maar partij koos in zee te gaan met NDP
De BEP is met twee zetels deel van de coalitie. Waterberg en Rudolf Zeeman zitten namens de partij in De Nationale Assemblee (DNA). Het zat velen in de partij niet lekker toen voormalig voorzitter Waterberg ervoor koos om de coalitie te ondersteunen. Waterberg benadrukt dat dit besluit niet door hem, maar door bijna 100% van de partijleden was genomen. Hij voert aan dat met Asabina als voorzitter hij daarom ook niet van plan is verandering te brengen in de huidige opstelling van zijn fractie. “De BEP werkt in het nationaal belang in de DNA. Het is niet zo dat wij door de partij voorgedicteerd worden”, stelt hij
‘Ik heb Alendy zijn broekzak geschaad’
Erevoorzitter Caprino Alendy, die ook kandidaat was, heeft zich teruggetrokken. Alendy zei eerder aan de krant dat de partij behoorlijk geschaad is door het bestuur onder leiding van Waterberg. Volgens Waterberg kan de erevoorzitter nog steeds niet concreet aangeven waar en hoe hij precies de partij heeft geschaad. “Hij heeft gelijk als hij zegt dat ik zijn broekzak heb geschaad”, stelt Waterberg. Volgens de parlementariër heeft Alendy geruime tijd een vijandige houding tegen hem aangenomen, omdat die niet teruggekeerd is in zijn eerdere functie bij de Staatsraad. De partij onder leiding van Waterberg koos na de verkiezing ervoor om Asabina voor deze post voor te dragen. “Dat heeft Alendy behoorlijk dwars gezeten, omdat hij meer aan zijn eigen broekzak dan aan de partij denkt. Hoewel niet ik, maar het bestuur het besluit toen heeft genomen, neem ik als oud-voorzitter toch de schuld op mij”, aldus Waterberg.
Alendy heeft partijkas in 2012 leeggehaald
“Toen Alendy afscheid nam als voorzitter in 2012 heeft hij met medewerking van de toenmalige secretaris Wensley Misiedjan de partijkas leeggehaald. Dit gebeurde voordat het nieuwe bestuur onder leiding van mij kon zien hoeveel geld in kas was”, stelt Waterberg die toen minister was van Volksgezondheid. Hij benadrukt dat Alendy gedwongen werd de voorzittershamer in 2012 aan hem over te dragen, ‘omdat het te heet werd onder zijn voeten’. “De mannen van de Abop maakten hem het leven zuur. Men had zelfs wapens voor hem getrokken om hem dood te schieten. Uiteindelijk moesten mijn veiligheidsmensen hem toen beveiligen. Het werd uiteindelijk te heet, waardoor ze mij hebben gezet om de partij te leiden”, aldus Waterberg.
Partij kreeg 4 splitsingen onder leiding van Alendy
Waterberg benadrukt dat hij honderden zaken kan opnoemen waar Alendy en zijn groep de BEP geprobeerd hebben te vernietigen. “Onder hem heeft de partij in 1987 een splitsing ondergaan, waardoor de Abop is ontstaan. Daarna is in 1996 weer een splitsing binnen de BEP ontstaan. Ook in 2004 kwam er een splitsing, waarbij Seeka is ontstaan en in 2012 waar BP-2011 werd opgericht”, stelt de politicus.” Naast deze dieptepunten hebben onder het voorzitterschap van Alendy vier assembleeleden de partij verlaten, ‘omdat zij niet op een lijn met de voorzitter konden staan’. Hij memoreert de kwestie van de DNA-leden Wip (1991), Kanali (2000) en de kwestie van Diana Pokie en Waldie Adjaiso in 2012. “Nu ik geen voorzitter ben, is het voor mij geen probleem, want ik hoef nu minder uit te geven aan financiën en heb ik meer tijd voor mijn gezin”, aldus waterberg.
FR

error: Kopiëren mag niet!