De landbouwkundige tevens macro-econoom Soedeshchand Jairam merkt op dat de economische situatie in Suriname nog steeds zorgwekkend en uitzichtloos is. Een kredietfaciliteit van USD 30 miljoen voor het stimuleren van de productiesector zal evenmin kunnen bijdragen aan duurzame ontwikkeling in het land, stelt Jairam tegenover Dagblad Suriname. Deze kredietfaciliteit fungeert namelijk als een lening, waardoor de staat hoge rente zal moeten afdragen aan de International Islamic Trade Finance Cooperation (ITFC). Met de USD 30 miljoen wordt beoogd om de lokale productie te stimuleren door de importeurs in de gelegenheid te stellen om onder andere noodzakelijke grond- en hulpstoffen aan te schaffen. Onlangs is in dit kader een interdepartementale commissie geïnstalleerd, waarin de ministers van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Financiën, Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Volksgezondheid en Regionale Ontwikkeling (RO) zitting nemen.
Kredietfaciliteit vergelijkbaar met valutaveiling
“Die USD 30 miljoen is een lening die bedoeld is om de druk op de valutamarkt te verzachten. In feite is de regering genoodzaakt om zo een stap te nemen; de overheidsuitgaven moeten namelijk gefinancierd worden”, accentueert Jairam. Gezien de cijfers die gepresenteerd zijn in de begroting van 2018, stelt hij dat de vaste lasten van de autoriteiten op dagbasis neerkomen op circa USD 1 miljoen. “Als we uitgaan van de totale salarissen, is er jaarlijks USD 2 miljard nodig. Daarom ziet de economische situatie er zorgwekkend en uitzichtloos uit.” De kredietfaciliteit van USD 30 miljoen is overigens vergelijkbaar met de valutaveiling van de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Het verschil is slechts dat de valuta in dit geval niet geveild zal worden. “De importeurs krijgen op zich geen geld; ze moeten zich inschrijven voor de import van goederen.” De importeurs moeten, indien de commissie hun inschrijving goedkeurt, de tegenwaarde in SRD’s overmaken op de banken, waarna ITFC de leveranciers in het buitenland rechtstreeks zal uitbetalen in USD. “Bij een valutaveilig zou de druk op CBvS en de valuta heel groot zijn. Echter zien we dat de regering blijft lenen”, concludeert de macro-econoom. Met een krediet van USD 30 miljoen zal de staat, na alle overmakingen vanuit de importeurs, meer dan SRD 200 miljoen binnenkrijgen waarmee de bezoldigingen van de ambtenaren uitbetaald kunnen worden.
Stijging van armoede
Met dergelijke oplossingen spreekt Jairam niet van stabilisatie in het land. Sterker nog beweert hij dat de armoede steeds aan het toenemen is. “Vooral in de districten is de armoede heel groot, terwijl de prijzen wekelijks stijgen.” De voorzieningen en goede beleidsmaatregelen zijn net als in het afgelopen jaar afwezig. “Er zijn nog tal van medewerkers die maandelijks niet op tijd hun salarissen kunnen ontvangen.” Op het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) is dit inmiddels een structureel probleem geworden. “Los van de salarissen is er vaak geen geld om het werk naar behoren uit te voeren. Zo is er een tekort aan brandstof, waardoor de machines en voertuigen niet gebruikt kunnen worden.” Desalniettemin is er nog geen armoedebestrijdingsplan gereed. “Samen met alle ministeries zou zo een plan samengesteld moeten worden”, aldus Jairam.
KSR