Caprino Alendy: ‘Waterberg heeft de BEP behoorlijk geschaad’

Caprino Alendy, oud-voorzitter van de Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP), is niet te spreken over de schade die het bestuur onder leiding van huidige voorzitter Celsius Waterberg binnen de partij heeft aangericht. Alendy zal vandaag daarom samen met Waterberg en oud-parlementariër Ronny Asabina tijdens de bestuursverkiezingen van de BEP na jaren weer een gooi doen naar het voorzitterschap van de partij. “Partijgenoten die menen dat de BEP een reparatie behoeft, hebben mij gevraagd om terug te komen om de zaak te herstellen. Zij menen zoals ik dat de partij behoorlijk geschaad is”, zegt Alendy aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat de interne organisatie van de partij helemaal zoek is. Dit alles is volgens hem en partijgenoten te danken aan het slecht beleid dat door Waterberg is gevoerd. “De kernen worden verwaarloosd, scholing van partijgenoten laat te wensen over en we merken dat er geen enkele beweging komt bij het opzetten van ons eigen partijcentrum. Als deze interne zaken niet aangepakt worden, bestaan er geen verdere ontplooiingsmogelijkheden voor de partij”, aldus Alendy.
Groot publiek binnen BEP wordt slecht geïnformeerd over coalitiesamenwerking
De BEP zit momenteel samen met de Nationale Democratische Partij (NDP) en de twee overgelopen Pertjajah Luhur (PL) parlementariërs, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, in de coalitie en heeft het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) onder zijn beheer. Alendy benadrukt dat niemand binnen de partij enig zicht heeft op wat Waterberg, Rudolf Zeeman en RO-minister Edgar Dikan binnen deze coalitiesamenwerking doen, waardoor in dit stadium het ook heel moeilijk is om een evaluatie te maken over het al dan niet voortzetten van voornoemde samenwerking. Volgens hem is de communicatie met het huidig bestuur bijzonder slecht. “Het kan zijn dat zij bepaalde mensen informeren, maar het grote publiek binnen de BEP wordt zo slecht geïnformeerd, waardoor het beleid van de partij helemaal niet uitgedragen wordt. Ik weet ook niet wat er daar gebeurt”, stelt hij.
Alendy vanaf 1977 betrokken bij BEP
De statutaire bestuursverkiezing van het hoofdbestuur is op de algemene ledenvergadering van 18 november 2017 wegens enkele technische zaken verschoven naar 3 februari. Hoewel er kernen aanwezig waren, was het aantal toen onvoldoende om de ledenvergadering te houden. Michel Felisi had zich in eerste instantie ook gekandideerd voor deze functie. Hij heeft zich enkele weken terug echter teruggetrokken, omdat de situatie waarin de partij zich nu bevindt, volgens hem geen uitgebreide verkiezing met zoveel kandidaten zal verdragen. Felisi was van 2005-2010 minister van Regionale Ontwikkeling. Waterberg stelt zich herkiesbaar, omdat er een niet-afgeronde agenda is die hij wil afmaken om die daarna aan jongeren over te dragen. Hij geeft aan dat de interesse van meerdere personen voor het voorzitterschap te maken heeft met ‘democratie’. Asabina is momenteel lid van de Staatsraad en is tussen 2005 en 2015 parlementariër geweest. Alendy is vanaf 1977 nu reeds 41 jaren betrokken bij de BEP, waarvan 25 jaar als voorzitter. Hij droeg de hamer in 2012 over aan Waterberg. Van 2005 tot 2010 is hij als parlementariër ook ondervoorzitter geweest van De Nationale Assemblee (DNA). “Ik heb ruime ervaring om de partij weer te kunnen leiden”, aldus Alendy.
Landelijke sterkte BEP op 25 mei 2015 was 4.435 stemmen
De BEP kwam voor het eerst in 2005 in A-Combinatie-verband (BEP, Abop, Seeka) in het machtscentrum en door een samenwerking aan te gaan met het Nieuw Front en DA’91. Zij behaalde toen 4 van de 5 zetels van AC binnen. In 2010 koos zij ervoor een samenwerking met de Mega Combinatie/NDP aan te gaan. Sinds begin 2012 maakt de BEP geen deel uit meer van de A-Combinatie, vanwege de pragmatische en opportunistische leiding van Abop-leider Ronnie Brunswijk. Omdat de BEP niet voor de nieuwe Amnestiewet, die verdachten van de Decembermoorden vrijwaart van strafrechtelijke vervolging, had gestemd, werden in mei 2012 de BEP-ministers (waaronder Celsius Waterberg, minister van Volksgezondheid) door president Desi Bouterse de laan uitgestuurd en de parlementsleden Ronny Asabina en Rudolf Zeeman in de oppositiebanken gezet. In 2015 viel de BEP in V7-verband terug naar 2 zetels en koos onder leiding van Waterberg ervoor om weer in de regering te gaan zitten. De landelijke sterkte van BEP op 25 mei 2015 was 4.435 stemmen. Waterberg zelf behaalde slechts 840 van deze stemmen en vindt dat wanneer mensen de regering aanvallen, zij ook de BEP aanvallen.
FR

error: Kopiëren mag niet!