Scalians helpen bij onderzoek kwikvervuiling en kwikgebruik
Er wordt volgens minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) momenteel geen kwik opgeruimd uit het stuwmeer. Hij heeft inderdaad een vraaggesprek gehad met het NII. Echter blijkt de informatie verkeerd te zijn overgekomen en door gecommuniceerd. Dodson wijst erop dat Suriname lid geworden is van het EITI. Het land moet ook nog het Minamata-verdrag ratificeren. “Omdat milieu voor ons belangrijk is, willen wij kwik en milieu als een aparte monitoringsparagraaf hebben. Twee vragen die wij als ministerie dus moeten stellen zijn: ‘Wat is de omvang van de kwikvervuiling? Wat is de omvang van het kwikgebruik?’ Je moet een roadmap maken voor waar je hiermee naar toe wilt. Je hebt vervuiling op land en in de rivieren. Enkele maanden terug waren enkele scalians over het stuwmeer overgestoken om de illegaal opgeknapte dammen open te breken”, stelt Dodson. Daar hebben de scalians hun hulp volgens de bewindsman al geboden. Hij meent nu scalianhouders te hebben gevraagd te helpen bij dit onderzoek. Die doen dit volgens hem ook kosteloos. Kleine waterwegen, waar kleinschalige mijnbouwers water dumpen (bijvoorbeeld Sarakreek), worden in een bepaald interval geboord om het kwikgedrag te volgen. Hetzelfde wordt op drie andere plekken op het meer gedaan.
De operatie is in midden december gestart en moet midden februari zijn afgerond. “Dan hebben wij tenminste een idee. Wij moeten de omvang van de vervuiling in kaart brengen. Wij zoeken twee goede referentiepunten. Wij hebben die informatie nodig”, stelt Dodson. Het komt er eigenlijk op neer dat het ministerie onderzoek laat uitvoeren om met de verzamelde data uiteindelijk over te kunnen gaan de kwik op te kunnen ruimen. “Niemand moet zich plotseling als pleitbezorger van scalians opwerpen. Ik heb ze gevraagd. Ze helpen mee. Wat vinden zij daar? Daarachter vinden zij misschien 50 gram (goud) per dag. Dat is misschien om hun brandstof te betalen”, stelt de bewindsman.
Over het opruimen van kwik praat Dodson dus niet
“Wat ga je opruimen? Wat is het kwikgebruik nu in Suriname? Wie kan me dat zeggen? Niemand! Gregory Rusland was minister van NH. Wat heeft hij hieraan gedaan? Misschien hadden wij meer info hierover moeten gegeven. Echter, ook al hadden wij info gegeven, dan nog was het niet genoeg. Toen de scalians waren overgestoken om de illegale dammen te breken, hadden wij ook niets gezegd toch? Maar de dammen zijn er niet meer”, stelt Dodson.
Dodson neemt de burgers niet kwalijk die klagen over de scalians op het meer. Hij neemt de assembleeleden en vooral de leden van de vaste commissie NH kwalijk. “Als je iets hoort, kom gewoon en vraag: wat voor nonsens is dat? Dan tik je mij op mijn vingers, omdat ik niet genoeg informatie heb gegeven. Maar je kunt niet op basis van een filmpje als parlementariër zo reageren”, stelt Dodson. Hij herhaalde dat er veel vragen zijn die beantwoord moeten worden. Het ministerie is nog steeds in die fase.
Kavish Ganesh