Rabin Parmessar, algemeen directeur bij de NV Energie Bedrijven Suriname (EBS), geeft aan Dagblad Suriname te kennen dat de EBS het rapport van Jacobs Consultancy, dat reeds op straat ligt, nog niet heeft ontvangen. De EBS maakte middels een eerder uitgegeven persbericht duidelijk dat zij nog niet beschikt over het rapport van de consultant. Het document werd op 13 oktober aan de regering overhandigd. De EBS benadrukte geen uitspraken te doen aangaande de bevindingen die nu worden gepubliceerd in de media. “EBS is niet de opdrachtgever”, stelt Parmessar. Het is de EBS ook niet bekend wanneer zij het rapport wel onder ogen zal krijgen.
Momenteel betaalt de Staat SRD 376 miljoen aan subsidies aan de EBS. Dit bedrag kan volgens het conceptrapport van Jacobs verder oplopen, indien bezuinigingsmaatregelen niet worden doorgevoerd. “Niets doen is geen optie; de kosten van elektriciteit zullen anders zeer aanzienlijk stijgen, met als resultaat steeds meer onevenredige subsidies”, schrijft de consultant.
Over de kostprijs van elektriciteit is de EBS volgens een eerder gesprek met Parmessar nooit in het donker geweest. “Voor de EBS is het op basis van gecertificeerde cijfers helder wat de kosten zijn voor de productie van elektriciteit”, zei Parmessar in september 2017 aan de krant.
Om discussies in goede banen te leiden, heeft de regering in juni 2017 ervoor gekozen om het Internationaal opererend Jacobs Consultancy binnen te halen.
EBS is doorgeefluik
Daarnaast merkte de CEO ook op dat het energiebedrijf de energietarieven niet zelf bepaalt. Als EBS dus mededelingen doet, is het een regeringsbesluit. “Ik heb keer op keer gezegd dat de tarieven door de overheid worden bepaald. De EBS is slechts een doorgeefluik. De overheid bepaalt hoeveel subsidie naar de EBS gaat. Welk deel niet gesubsidieerd wordt, moet van ergens komen”, aldus Parmessar.
Doorlichting van het staatsbedrijf was sinds de corruptieschandalen voor Parmessar zijn aantreden binnen het bedrijf een heet hangijzer. Met tariefsaanpassingen en aangekondigde (maar niet doorgevoerde) tariefsaanpassingen werd deze roep niet alleen in het parlement, maar ook uit de samenleving steeds groter. Nu de resultaten al bekend zijn, en duidelijk is dat er meer dan SRD 300 miljoen kan worden bespaard als zaken in orde worden gemaakt, blijft de regering nog stil.
De consultants zijn tot de conclusie gekomen dat iets meer dan SRD 1.3 miljard per jaar, op basis van de gegevens van 2016, wordt besteed aan de productie van elektriciteit. Dat komt neer op een prijs van stroom van SRD 0,93 per kilowattuur.
6 maatregelen
Er zijn 6 maatregelen voorgesteld. Ten eerste wordt aanbevolen een nieuwe overeenkomst op het gebied van waterkracht (de stuwdam), waarbij betalingen gebaseerd zijn op kosten die leveranciers maken. Verder wordt aanbevolen om de olieprijzen te baseren op internationaal gepubliceerde tarieven. De consultants adviseren in het kader van de bezuinigingen verder dat de bezittingen van EBS efficiënter worden gebruikt. Opvallend is dat ook wordt aanbevolen om het personeel voor een deel af te vloeien bij de EBS. Ook is opvallend dat het advies wordt gegeven om EBS volledig te betalen voor de diensten die het bedrijf verleent voor de straatverlichting en dat daarvoor een budget wordt gealloceerd. Geadviseerd wordt dat de EBS betaald wordt voor de elektriciteit die het levert aan sociale instituten en aan de overheid. De adviseurs benadrukken tenslotte in hun rapport dat de kostenbesparingen de overheidssubsidie, die ca SRD 376 miljoen op jaarbasis is, niet overbodig zouden maken.
Kavish Ganesh