2017 jaar van uitdaging voor KBS

Radjen Jakhari
Radjen Jakhari
Het was een jaar vol uitdagingen voor het Korps Brandweer Suriname (KBS). Hoe moeilijk het ook zal zijn, de organisatie denkt in termen van uitdagingen. ‘De uitgevoerde beleidsactiviteiten in 2017 zijn geassocieerd aan het strategisch beleidsplan 2016-2020 van het KBS met een 16-tal topics. De activiteiten die in eerste instantie niet of weinig afhankelijk zijn van financiële middelen zijn als eerst aangepakt.’ Zo spreekt hoofdcommandeur bij het Korps Brandweer Suriname, Radjen Jakhari, over communicatieverbetering, waarbij het interne blad (Branti Koranti) en de website van het KBS aandacht hebben gekregen. Met betrekking tot de strategische communicatie kan het volgens hem wel iets beter. Er zijn factoren buiten de invloedsfeer van het KBS die ook aangepakt moeten worden. In het kader van de preventieve brandweerzorg heeft het KBS zijn werk in de verschillende gewesten gecontinueerd. Dit jaar heeft het KBS ongeveer 50 scholen bezocht om te communiceren over brandveiligheid, met name zelfredzaamheid. In de kazerne zijn er ook scholen ontvangen, en daarnaast verschillende woonwijken bezocht. Het komend jaar zal met de beschikbaarheid van middelen dit proces worden opgevoerd.
133 woningbranden
Tot en met november 2017 zijn er 133 registraties van woningbranden in Suriname. Vorig jaar was dat tot en met december 156. Dit jaar zijn er tot nog toe 6 dodelijke slachtoffers bij woningbranden te betreuren geweest. In 2016 waren dat 13. Vermeldenswaard is dat er tientallen meldingen van brand richting de meldkamer van het KBS zijn gekomen, waarbij de brandweer bij aankomst niet hoefde op te treden, omdat het vuur door bewoners of omstanders reeds was gedoofd. Dit gegeven plaatst Jakhari in het kader van zelfresponse en zelfredzaamheid van de gemeenschap, die ook verder versterkt zullen worden. De gras- en vuilverbrandingen blijven echter nog steeds een heikelpunt voor het KBS. Tot en met november van dit jaar zijn er respectievelijk 846 om 626 meldingen geweest. Vorig jaar waren het respectievelijk 1794 om 665 meldingen. Tot en met november 2017 heeft het KBS 53 keren technische hulp verleend bij verkeersongevallen. In 2016 deed zij het 78 keren.
Jakhari stelt dat de lokale, regionale en mondiale ontwikkelingen in de afgelopen decennia, de brandweer niet voorbij zijn gegaan. Technologie, economie, gezondheid, bouwconstructies, infrastructuur, ruimtelijke ordening en demografie zijn issues die mede invloed hebben op de organisatie. “Willen wij aan deze vraagstukken adequaat het hoofd bieden, zullen er zeker hervormingen binnen onze organisatie doorgevoerd moeten worden. Hervormingen die de toetsing van het heden moeten kunnen doorstaan”, vertelt Jakhari. Zo zal het bevorderingsbeleid aan een nadere beschouwing worden onderworpen, waarbij zoveel als mogelijk alle relevante actoren bij betrokken zullen worden. De minder gunstige financiële situatie heeft nog steeds invloed op het KBS. Met creativiteit wordt toch getracht het werk verder te trekken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!