“Het zou verkeerd overkomen als ik zou zeggen dat het vrij stabiel is geweest. Het is beter om te zeggen dat wij de armoede, die wij een jaar geleden hebben ondervonden, hebben kunnen consolideren.” Zo spreekt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, over de ontwikkeling van de inflatiecijfers gedurende het jaar 2017. Volgens voorlopige cijfers van de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de consumentenprijzen op maandbasis (basis: april 2016 – juni 2016) in oktober 2017 ten opzichte van september 2017 gemiddeld met 0.7% gestegen. Gedurende het jaar is de inflatie op maandbasis telkens minder dan 2% geweest. Vergelijken we oktober 2017 met oktober 2016 was de inflatie gemiddeld met 10.8% gestegen. Het jaar begon met een inflatie van 45.3%. Gedurende 2017 is de inflatie steeds gaan afnemen in vergelijking met 2016.
Als januari t/m oktober 2017 met januari t/m oktober 2016 wordt vergeleken dan zijn de consumentenprijzen gemiddeld met 25.1% gestegen. Dat is bijkans de helft van het inflatiecijfer aan het eind van 2016 en hetzelfde als die in 2015. De statistieken wijzen uit dat consumentenprijzen in 2017 steeds maar hoger blijven staan dan die in 2016. Sinds januari 2017 is dit ieder maand het geval.
Alleyne merkt op dat er in de afgelopen periode een zekere stabiliteit te merken was van de prijzen. “Men kon niet verder omhoog gaan. Verder omhoog gaan zou betekenen dat men nog dieper zou zakken. Dat zou niet alleen een probleem zijn voor de consumenten, maar ook voor de bedrijven. Alle verkopen zijn nu niet geweldig, maar het zou erger zijn”, stelt de voorzitter. Alleyne merkt wel op dat er nog geen zicht is op het moment waarop zaken zullen verbeteren, gezien er nog steeds een leningsbeleid wordt gevoerd door de overheid. Het niveau om uitgaven af te stemmen op inkomsten ziet hij nog niet te zijn bereikt. Dat zou voor een ieder nog een groot vraagstuk zijn.
Aan de andere kant wordt er door vele critici gesproken over een mogelijke zoveelste devaluatie in 2018 vanwege de maar niet ophoudende leningen die de overheid aangaat en het verwachte geld dat in omloop zal komen, vanwege de betalingen die de overheid zal verrichten. Dit heeft in het verleden flink effecten getoond op inflatiecijfers en zal dat klaarblijkelijk wederom kunnen doen.
“Ik hoop niet dat wij dat niveau bereiken. Als wij devalueren, wordt het wel erger. De mentaliteit van onze handelaren is niet één van een nationaal gevoel. Het moment handelaren een kans zien om geld te maken, proberen zij het onderste uit de kan te halen. Dat vind ik jammer”, stelt Alleyne. Hij noemt hierbij het voorbeeld van de prijsstijging bij eiwitten. De prijzen van kip(delen) en eieren zag hij niet stijgen vanwege een behoefte bij handelaren en grootopkopers. Hij categoriseerde dit in de rij van hebzucht. “Men zou beleid moeten zoeken/maken voor hebzuchtige handelaren, zodat er een ommekeer komt”, aldus de voorzitter.
Kavish Ganesh