“Trinidad is een expert in vertragingstactieken of is Suriname een land dat makkelijk het bos ingestuurd kan worden?” Dat vraag Gerard van den Bergh, directeur Doksenclub, zich af betreffende de situatie waarin het exportvraagstuk van zijn bedrijf is beland. Na vele vergaderingen en bilaterale gesprekken in Coted-verband, CVO’s, Caricom en Head of States meetings weet Doksenclub nog steeds niets over de mogelijkheden tot export. Wat begon als veelbelovend qua inzet door de nieuwe minister van HI&T, Ferdinand Welzijn, wordt waarschijnlijk in verband met het vertrek van deze minister naar het ministerie van Justitie en Politie, afgesloten met de informatie van het ministerie tot het niveau van ‘het heeft de aandacht van de minister’.
“Trinidad blijft tot op heden op zijn standpunt staan dat Suriname nog niet op de lijst van veilige landen staat voor de import van vlees. Dit excuus heeft het land al 18 maanden aangehouden. Guyana blijft zeggen dat zij nog niet door middel van de Coted-notulen officieel op de hoogte is gebracht, dit terwijl de Chief Veterinary Officer van Guyana aanwezig was bij de CVO-meeting, waarin dit werd besproken. Meer nog maakten de competente autoriteiten van Guyana deel uit van het inspectieteam Cahfas, welke in opdracht van Caricom de farm van Doksenclub heeft geïnspecteerd. Barbados wil de aanvraag voor import nog niet behandelen, of zegt ‘we zijn ermee bezig’. Dit is ook al een aantal maanden het geval.”
“De Doksenclub is totaal gedesillusioneerd, omdat zij als buitenlandse investeerder niet de hulp krijgt van de overheid die zij nodig heeft. Buiten het feit dat Suriname een slecht signaal afgeeft naar andere investeerders, is het ook slecht voor de economie en werkgelegenheid. Zeker nu dat Suriname export zeker kan gebruiken. Niet alleen Doksenclub is geaccordeerd door de Caricom voor export van eendproducten, maar ook Varros is op de laatste gehouden Coted-meeting geaccepteerd door de Caricom. Het is daarom onbegrijpelijk dat de Surinaamse overheid niet meer druk uitoefent om de export van vleesproducten te promoten”, aldus Van den Bergh. Het blijkt dat er op regerings/ambassadeniveau minder effort wordt gemaakt richting het versterken van de relatie met vooral Trinidad.
Over de opening en sluiting van de ambassade op Trinidad & Tobago voerde minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken onlangs in het parlement aan dat de beslissing werd genomen om kosten te drukken. Ook wordt gedacht aan de reciprociteitsgedachte. “Mede na consultatie met het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme is besloten om het accent van Surinames aanwezigheid binnen Caricom en Cariforum vanuit Georgetown te bedienen”, zei de bewindsvrouw. Het voordeel volgens haar is dat hier ook de hoofdkwartieren van Caricom en Cariforum zijn gevestigd. Intussen blijven potentiële exportbedrijven/geldverdieners minder aandacht krijgen in deze politieke vraagstukken.