Sharman: “Stilzwijgende toestemming hennepteelt door minister Volksgezondheid”

VHP-parlementariër Dew Sharman hekelt het feit dat terwijl de wijziging van de Wet op de Verdovende Middelen nog gaande is, minister Patrick Pengel van Volksgezondheid bij ministeriële beschikking toestemming verleent om aan hennepteelt te doen. Deze uiteenzetting gaf Sharman vrijdag tijdens de openbare commissievergadering in De Nationale Assemblee (DNA). Op de behandeling stond de wijziging van de ‘Wet Verdovende Middelen’. Het gaat volgens de VHP’er om een beschikking gedateerd 16 oktober 2017 no. 311 aan Caribbean Management and Project Office. “De minister heeft besloten dat te rekenen vanaf 1 augustus 2017 aan Caribbean Management and Project Office toestemming wordt verleend voor het telen van Cannabis L. Deze toestemming wordt verleend voor wetenschappelijk collaboratief onderzoek naar de werkzame bestanddelen in de cannabis sativa ten behoeve van sikkelcel spectrum. Wat is dat onderzoek?”, zei Sharman. Hij wil duidelijkheid hebben over deze organisatie, omdat niets daarvan duidelijk is aangegeven. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij antwoordde dat er geen haalbaarheidsstudie is verricht, omdat cannabis nog steeds strafbaar is bij wet. Sharman vindt het vreemd dat Patrick Pengel van Volksgezondheid dat wel doet. “Wij moeten de effecten van cannabis niet onderschatten”, aldus Sharman. De wetswijziging gaat over het in overeenstemming brengen van de nationale wetgeving met het Verdrag van Wenen, waar Suriname partij van is. Dit verdrag heeft te maken met de strijd tegen de sluikhandel in verdovende middelen en psychotrope stoffen. Suriname werd partij bij dit verdrag in 1993, maar heeft sinds die tijd verzuimd de nationale wetgeving hiermee in overeenstemming te brengen. De wetswijziging regelt ook de invoer van chemische stoffen (precursoren), die gebruikt worden voor fabricage van producten en narcotica. De behandeling van de ontwerpwet over invoer van precursoren gaat gelijktijdig met het toestaan van de productie van industriële hennep.
13.500 kilogram cocaïne in afgelopen 2 jaren onderschept
In de afgelopen 2 jaren is er in totaal 13.500 kilogram aan cocaïne ontdekt, die gelinkt is aan Suriname. Uit deze hoeveelheid betreft het 3.500 kilo dat in Suriname zelf is aangetroffen, terwijl 10.000 kilogram op schepen afkomstig uit Suriname in andere landen zijn onderschept. Deze uiteenzetting gaf VHP-parlementariër en ex-politiecommissaris Krishna Mathoera “Dit is niet goed voor ons imago, maar het is ook niet goed voor de volksgezondheid. Hoe meer drugs ons land binnenstroomt, hoe meer risico de jongeren lopen om verslaafd te raken. Dus, wanneer wij aan de ene kant wetten maken om de samenleving te beschermen, zien wij aan de andere kant heel veel drugs het land binnenkomen en uitgaan. Het is dweilen met de kraan open. De handhaving moet veel beter en sterker. Wij moeten niet het gevoel hebben dat het gedoogd wordt”, stelde de politica.
Hemp Act in leven roepen
Tijdens de eerste behandeling van deze wetswijziging werd het voorstel gedaan door de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Roché Hopkinson (NDP), om bij de wetswijziging ook cannabis mee te nemen. Dit stuitte eerder op tegenstand bij diverse oppositieleden, die stelden dat het karakter van de wet compleet gewijzigd wordt. Hopkinson voerde aan dat inmiddels de commissie een ontmoeting heeft gehad met procureur-generaal Roy Baidjnath Panday. De OM-topman zou hierbij voorgesteld hebben om alle bepalingen ten aanzien van de industriële teelt van hennep niet op te nemen in deze huidige wijziging van de wet. Volgens de pg zou dit de wetstekst moeilijk leesbaar maken, terwijl zulks internationaal niet gangbaar is. Elk land dat industriële hennep produceert, heeft naar zeggen van de pg een aparte Hemp Act in het leven geroepen. Het lijkt Hopkinson raadzaam om het voorstel van de pg op te volgen. Mathoera vindt echter dat de voorwaarden van het telen van hennep nadrukkelijk in de wet moeten zijn opgenomen. Dit alles om misbruik te voorkomen. De commissievoorzitter vindt dat er een groot verschil is tussen cannabis indica, die voor industriële of medicinale doeleinden gebruikt wordt, en cannabis sativa, die met name voor genot gebruikt wordt. Sterker nog, ze zien er anders uit. Het Tetrahydrocannabinol (THC) gehalte, waarin de verdovende werking optreedt, mag niet meer zijn dan 1.5%.
FR

error: Kopiëren mag niet!