De Anton de Kom Universiteit van Suriname (Adekus) heeft gisteren de kick-off gehad van de grootste activiteit die zij ooit heeft weten te organiseren: de Kennisbeurs. Het is een beurs vol activiteiten, die allemaal gericht zijn op het delen van informatie en kennis met de samenleving. “Dit is de wereld die de Surinaamse samenleving niet kent. Het is mijn/onze wereld. Wetenschap wordt gezien als iets dat heel ver weg is. Het is belangrijk dat wij elkaar leren kennen. Wij moeten die kloof verminderen door te wijzen dat de universiteit niet alleen een onderwijsinstelling is. Onderwijs is onderdeel van kennisontwikkeling”, vertelt Adekus hoofdbestuursvoorzitter Jack Menke. Adekus wil de samenleving helpen werkelijk op een ontwikkelingsbad te komen. Dit is volgens Menke de belangrijkste boodschap voor beleidsmakers en politici. Kennis is in vergelijking met het verleden, nu de motor geworden van duurzame ontwikkeling.
Dagblad Suriname sprak ook enkele bezoekers op de beurs. Velen kwamen met heel wat verwachtingen, en stonden ook versteld van de opzet. Minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur bijvoorbeeld was al totaal ingenomen door de eerste stand van de studierichting Agrarische Productie. Hij kreeg samen met vicepresident Ashwin Adhin een beknopt college over de mogelijkheden met kokosvruchten. “Het is belangrijk dat men weet wat er binnen die universiteit wordt gedaan. Als wij vandaag zo langslopen, zien wij nog al potentie en kennis van zaken binnen onze universiteit. De kokostand heeft mij geraakt. Ik zat alleen maar te denken als wij Coronie niet moeten ontwikkelen om meer productie te halen en een ontwikkelingsvisie op los te laten”, zegt Peneux.
Er waren ook bezoekers daartussen die toch meer hadden willen zien van boots waar er iets specifieker wordt ingegaan op de noden van Suriname (problemen die oplossingen vergen). Volgens Menke wordt er echter wel gedacht aan het aspect van duurzame ontwikkeling. De speerpunten op deze beurs zijn biodiversiteit, culturele diversiteit en duurzame lokale productie. De beurs heeft ook heel wat kosten met zich meegebracht. “In plaats van geld uit te geven, is er arbeid van hier (Adekus) gebruikt. Eigenlijk weet niemand precies over het budget. Het is wel uniek, omdat er veel inzet van binnen is gedaan. Wij hebben niets van buiten ingehuurd. Anders hadden wij dit niet kunnen organiseren. Een heleboel mensen jammeren over geld, maar wij zitten hier. Wij moeten dat ding draaien met onze kennis en creativiteit”, aldus Menke. Hij benadrukt dat gekapitaliseerd, deze beurs miljoenen zou kosten. Vooralsnog is bekend een bedrag van Euro 25.000 dat werd uitgegeven aan deze beurs.
Peneux stelt ook dat alles geld kost. Echter zijn er prioriteiten die gesteld moeten worden. “Als wij vandaag hier staan en zien dat deze kennisbeurs zoveel mensen op de been heeft gebracht, betekent het dat het is ingeslagen in de samenleving. Deze goede zaken moeten wij koesteren en maken tot terugkerende evenementen in Suriname.” Er zijn boots opgezet op het complex van de universiteit. Het complex is voor dit weekend veranderd tot een beursterrein. Er zijn informatiestands, er worden workshops en demonstraties gehouden. Alle faculteiten van de universiteit zijn aanwezig om zichzelf uit te dragen. Alle instituten en laboratoria op het complex worden ingezet voor deze beurs. Ook voor kinderen zijn er speciale activiteiten. Muziek en culturele evenementen horen er ook bij. Dag 1 zal worden afgesloten met een speciaal evenement: baithak gana life muziek door Kries Ramkhelawan en team. Voor zaterdag en zondag zijn er ook speciale evenementen in de planning. Deze staan onder supervisie van de Faculteit der Humaniora. Op beide dagen start de beurs om 16.00 uur. De sluiting is om 22.00 uur.
Kavish Ganesh