Rosebel Gold Mines NV heeft op 9 en 10 november 2017 voor haar buren in het district Brokopondo een Gezondheidsbeurs georganiseerd. Vanuit haar Community Relations Programma ontplooit de organisatie aldoor activiteiten om bij monde van Yoanne Najoe duurzame ontwikkeling tot stand te brengen. “Als wij praten over duurzame ontwikkeling, kan het niet anders dat wij het doen met mensen die in een gezonde en goede gemoedstoestand verkeren”, stelt Najoe.
In het district Brokopondo zijn er 7 dorpen waarmee Rosebel nauw samenwerkt. De activiteit is echter in bijkans alle dorpen gepromoot. “Voor onze gemeenschappen met wie wij een bijzondere band hebben, hebben wij wel vervoer ingezet”, zegt Najoe.
Volgens haar wil Rosebel aan de basis van de gezondheidzorg beginnen. Deze activiteit is deel van een groter gezondheidsprogramma waar Rosebel mee bezig is. De nadruk ligt op een gezonde leefstijl. Dit is vooraf gegaan aan een onderzoek op verschillende poliklinieken in het district. Het is een onderzoek dat in het kader van een aankomend activiteit is verricht. Uit het onderzoek zijn er een aantal gezondheidsproblemen naar voren gekomen. Enkele voorbeelden daarvan zijn diabetes, hoge bloedruk, overgewicht en tuberculose. Op basis hiervan zijn er partners als het Diakonessehuis en de Medische Zending benaderd. Relevante organisaties die een bijdrage konden leveren aan promotie van een gezonde leefstijl zijn ook meegenomen.
Edward van Eer, algemeen directeur Medische Zending (MZ), gaf aan dat de MZ zich bezig houdt met de gezondheidzorg in het overgrote deel van het binnenland. Daarnaast werkt de organisatie ook graag aan het bevorderen van de gezondheid. “Dat hebben wij altijd gedaan met behulp van de overheid. De laatste tijd is dat natuurlijk minder”, stelt hij. In de stad kunnen de mensen makkelijker gezondheidsvoorlichting tegenkomen. Er zijn veel meer organisaties die dat doen. Als de MZ in het binnenland uitvalt met gezondheidszorg, voorlichting en educatie, is er volgens Van Eer niemand meer. “Als wij het geld niet hebben, en er mensen zijn die willen ondersteunen, is dit een van de eerste dingen die wij voorstellen”, meent de directeur.
Van Eer stelt dat het iets moeilijker is om in het binnenland voorlichting te verschaffen dan in de stad. “De mensen in het binnenland hadden naar zijn kennis al van nature een gezonde leefstijl. Wanneer wij komen met ‘je moet bewegen’, zeggen zij: ‘elke dag loop ik naar mijn kostgrond. Ik span me in op mijn kostgrond.’ Echter met de modernisering gaat dat een heel stuk achteruit. Jongeren in de districten bewegen veel minder, hebben veel groter kans op de welvaartziektes (vooral in Brokopondo)”, vertelt Van Eer.
De MZ adviseert niet, maar eist dat er meer van dit soort initiatieven worden ondernomen in niet alleen Brokopondo, maar in geheel het binnenband. Hij roept hierbij ook andere particulieren op om samen met de MZ en andere partners, op te trekken in het binnenland.
Deelnemende organisaties zijn onder andere de mobiele oogpoli, JTV, Dienst Dermatologie, Stichting Lobi, Nationaal Tuberculose Stichting, Diakonessenhuis, B-Fit, Bonanza, Uitvoeringsorgaan Basiszorg, Medische Zending en de Rosebel Medical Department. De activiteit heeft Rosebel rond de USD 25.000 gekost.
Kavish Ganesh