Deskundigheid binnen de SWM is volgens Oosterling van eminent belang. Vooral gezien de SWM van plan is uitbreidingswerkzaamheden te verrichten. Sharmaine Artist studeerde onlangs af als student Mining & Resource Engineering van het Instituut voor Bedrijfswetenschappen (IBW). Zij heeft een hydrologische en waterkwaliteitsanalyse uitgevoerd met betrekking tot oppervlaktewater, dat tot drinkwater kan worden gezuiverd. Haar onderzoek werd in het district Commewijne uitgevoerd.
De achterliggende geachte van haar onderzoek was in beginsel de overstap van het winnen van bronwater naar oppervlaktewater. Commewijne is volgens Artist een groot voorzieningsgebied. De bevolkingspopulatie van het district neemt ook toe. Zij stelt ook vast dat Commewijne met een groot drinkwaterprobleem zit. Niet alle huishoudens kunnen van leidingwater worden voorzien. Artist heeft haar onderzoek afgebakend tot de Surinamerivier, de Commewijnerivier en de Orleanekreek. Zij concludeerde na haar metingen dat al deze onderzoeksgebieden al zoutwater bevatten. “Wij willen zoveel als mogelijk zoetwater onttrekken. Het blijkt dat bij Commewijne de Surinamerivier de beste locatie is om oppervlaktewater te onttrekken”, stelt Artist. Oosterling vindt het belangrijk dat dit soort onderzoekingen worden verricht binnen de SWM. “Alle onderzoekingen zijn belangrijk. Iedereen heeft zijn eigen methode van onderzoek. Het archief is zeer belangrijk. Een student van het IBW had een stageplek aangevraagd bij de SWM. Naderhand zagen wij dat zij zo goed was in de materie dat wij haar hebben aangenomen als medewerker. Het resultaat is daar”, vertelt Oosterling.
Oosterling merkt op dat Suriname vroeg of laat een overstap zal moeten maken van bronwater naar oppervlaktewater. “Wij zullen moeten overstappen naar oppervlaktewater. De regering moet dus overgaan tot het voorkomen van vervuiling van water. Vooral de kwiksituatie moet landelijk worden stopgezet. Wij zullen oppervlaktewater nodig hebben. Als er vervuiling is, dan wo dede ini a film”, stelt Oosterling.
De SWM heeft inmiddels al inventarissen gepleegd over het aantal bronnen dat er landelijk is (het getal kon hij niet uit het hoofd noemen). De SWM zal al de bronnen monitoren. De bronnen worden gekeurd en geseald. Contaminatie van bronnen mag niet voorkomen. “Hierdoor weten wij precies wat er gebeurt. Wildgroei mag niet meer gebeuren”, stelt de SWM-directeur.
Kavish Ganesh