De 14de Canqate Conferentie in Suriname werd gisteravond gelanceerd in Ballroom Torarica. Vandaag zijn de participanten vertrokken naar Berg en Dal, waar zij met Franklin Jabini zullen praten over de kwaliteitstoetsing van elektronisch onderwijs. Dat is een issue waar vrijwel alle landen mee te maken hebben. Volgens de directeur van het Nationaal Orgaan voor de Accreditatie (Nova), Lilian Callender, staat Suriname deze week in het kenniscentrum van de regio. Ongeveer 11 tot 12 landen zullen tijdens de pre-conferentie en de opeenvolgende 2 dagen participeren en van gedachten wisselen over kwaliteitstoetsing binnen het hoger onderwijs. Callender zegt dat deze conferentie erg belangrijk is, omdat de toppers binnen het hoger onderwijs van Suriname massaal hieraan participeren. Hierbij krijg je een boost aan kennis. We willen dat er binnen de regio veel meer met elkaar samengewerkt wordt om zodoende duurzame ontwikkeling van het hoger onderwijs sneller op gang te brengen.” Aan de conferentie zullen meer dan 100 participanten meedoen. De Surinaamse en de buitenlandse vertegenwoordiging staan precies op 50/50. Tijdens de gesprekken met de buitenlandse collega’s zal er samen van gedachten gewisseld worden hoe nieuwe standaarden te ontwikkelen voor bepaalde opleidingen. Aan het eind van de conferentie zal Suriname dus over diverse oplossingsmodellen moeten beschikken hoe opleidingen getoetst moeten worden.
President van Canqate Ronald Brunton zegt dat het belang van onderwijs, aangezien het een cruciale rol speelt in de ontwikkeling van het land, een fundamenteel onderdeel van het onderwijssysteem vormt, aangezien de hogere niveaus van vaardigheden en competenties ervoor kunnen zorgen dat de beroepsbevolking kan concurreren op de markt. “Naarmate technologieën vorderen, moeten er meer vaardigheden onder de bevolking zijn. Vandaar dat de conferentie een positieve ontwikkeling is voor Suriname. Kwaliteitsverzekering is een gespecialiseerd gebied en het zorgt ervoor dat de kwalificatie van personen, die afstuderen aan instituten, niet alleen bij werkgevers in Suriname maar in de regio worden erkend. Het is belangrijk dat afgestudeerden en instellingen voldoen aan de internationale normen die zijn geïnspecteerd door afgestudeerden in alle delen van de wereld en dat ze over dezelfde competenties beschikken in alle delen van de wereld.
Het werk van Nova
De voorzitter van Nova Trevo, Lynn Feurich, heeft onder andere gesproken over Nova en de taken die dit accreditatiebureau heeft. Nova is bij wet vastgesteld en bestaat uit 2 componenten, te weten de accreditatieraad en het bureau. De raad bestaat uit 9 leden, die afgevaardigd zijn vanuit verschillende instituten. De primaire taak van de accreditatieraad behelst om een besluit te nemen rond de aanvragen voor accreditatie (kwaliteitskeurmerk voor hoger onderwijsinstellingen) nadat een visitatierapport is uitgebracht. “Daarnaast hebben we ook een taak om meer bekendheid te geven aan het accreditatiegebeuren om instellingen te begeleiden in het proces.” Feurich benadrukt dat accreditatie in bepaalde landen in het Caribisch gebied al enkele jaren gaande is. Vandaar dat het accreditatiebureau ook een lidmaatschap met Canqate is aangegaan, omdat zij vanuit Canqate die exposure kunnen krijgen in het Caribisch gebied. “Het is belangrijk dat wanneer je als bureau een positieve accreditatie hebt uitgegeven dat dit ook buiten Suriname geaccepteerd wordt. Met het oog hierop is er ook een samenwerking aangegaan met Nova, het accreditatiebureau Nederland en Vlaanderen. In de kwaliteitsstandaarden die Nova heeft opgesteld is gebruikgemaakt van beide.
“Deze conferentie is een unieke kans voor Nova en Surinaamse instellingen om meer te informatie te verstrekken over standaarden, kwaliteit en accreditatie. Het is niet alleen de interne organisatie binnen de instellingen en de externe beoordeling, maar ook de hele ontwikkeling binnen het hoger onderwijs”, stelt Feurich.
Richtlijnen accreditatie
Er zijn reeds opleidingen geaccrediteerd, waarvan de accreditaties voor 6 jaren geldig zijn. Er zijn 2 grote vormen van accreditatie, te weten toets nieuwe opleiding waarbij een instelling verplicht wordt een nieuwe opleiding te accrediteren. Er wordt gekeken als de programma’s op elkaar aansluiten, de faciliteiten aanwezig zijn en de financiële draagkracht er is. Er wordt dan accreditatie verleend als deze positief beoordeeld wordt door een visitatiecommissie. Er zijn kwaliteitsstandaarden opgesteld waaraan zij hun aanvragen moeten opstellen. De tweede vorm betreft de accreditatie voor bestaande opleidingen. “Hierbij kijken we als de eindtermen die de student heeft als die overeenkomen aan de eindtermen die hij zou moeten hebben na de opleiding doorlopen te hebben”, zegt Feurich. Doordat instellingen eerst interne kwaliteitszorg in orde moeten maken, zijn niet alle opleidingen nog geaccrediteerd. Voorlopig zijn er 20 opleidingen geaccrediteerd. Voor de toets nieuwe opleidingen zijn er 16 standaarden ontwikkeld. De kosten verbonden aan het accreditatieproces liggen hier tussen Euro 10.000 – 13.000. Voor de bestaande opleidingen zijn er 18 standaarden ontwikkeld en de kosten hier liggen tussen Euro 13.000 – 15.000.