De banden met Rusland zullen volgens president Desi Bouterse, vanwege de vele voordelen, wederom worden aangehaald. Suriname heeft volgens Bouterse kort na de Onafhankelijkheid goede banden opgebouwd met de toenmalige Sovjet-Unie, waarbij het land zelfs een ambassadegebouw in Suriname had. Echter werd deze ambassade wegens bijzondere omstandigheden rond 1990 gesloten. “De diplomatieke betrekkingen zijn wel gecontinueerd. Suriname heeft in de lange bilaterale relatie met de Sovjet-Unie onvoldoende de mogelijkheden die deze supermogendheid biedt, benut. De regering is voortdurend bezig haar buitenlands beleid en buitenlandse betrekkingen te evalueren en aan te passen mede in verband met de constante veranderingen in de geopolitieke verhoudingen in de wereld.” In deze context acht de regering het volgens hem nodig om de betrekkingen met de huidige Russische Federatie aan te trekken. Minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken heeft een driedaags bezoek aan Rusland achter de rug. Zij heeft tijdens haar bezoek begin deze week samenwerkingsovereenkomsten getekend met haar Russische ambtgenoot Sergey Lavrov. Tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) dinsdag is vanuit de coalitie flink kritiek geleverd op de manier waarop derdewereldlanden als Suriname weinig voordelen hebben gehad in de jarenlange relaties met Europa. Vooral NDP-fractieleider Andre Misiekaba hekelde de houding van de Europese Unie.
Santokhi: ‘In hoeverre sprake van inmenging in kwestie Kosovo?’
VHP-fractieleider Chan Santokhi, die eerder kritiek geleverd heeft op het buitenlands beleid, vond dat de regering wederom heeft nagelaten aan te geven in hoeverre er sprake zou kunnen zijn van inmenging wanneer het gaat om het intrekken van de erkenning van Kosovo. Dit, vooral tegen de achtergrond dat er ministeriele missies zijn genomen naar Servië en Rusland, terwijl het parlement hiervan niet op de hoogte was. “In hoeverre is er hier invloed uitgeoefend door die landen om het besluit van Suriname afgedwongen te krijgen?”, stelde de VHP’er. De politicus voegde eraan toe dat in de conceptbegrotingen van 2018, dat slechts 2 maanden na de goedkeuring van 2017 is ingediend, nergens vermeld is wat het beleid van de regering zal zijn met betrekking tot Kosovo, Servië en Rusland. “Wat is in de afgelopen 2 maanden gebeurd dat er een verandering in beleidsinzichten is gekomen? Het mag niet zo zijn dat wij als land een wispelturig buitenlands beleid voeren. Het moet een consistent buitenlands beleid zijn met goede afstemming met het parlement”, aldus Santokhi.
Vaag in kwestie Nederlandse ambassadeur
Wat de intrekking van de agrément van de Nederlandse ambassadeur, Anne Van Leeuwen, bleef het staatshoofd vaag. De regering van Suriname zet volgens hem een zakelijke relatie met het Koninkrijk der Nederlanden voort gestoeld op wederzijds respect, wederzijds voordeel en geen inmenging in interne aangelegenheden. Bij het voeren van onze buitenlandse politiek geniet waarborging van de nationale soevereiniteit volgens president Bouterse hoge prioriteit. “Daarnaast heeft buitenlands beleid betrekking op economische betrekkingen ten faveure van de ontwikkeling van het land. Hierbij wordt gedacht aan de belangen die liggen bij de diversificatie van markten, intensivering van zuid-zuid-relaties, terwijl de veiligheidsaspecten liggen in de orde van de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit.” Dit alles is volgens Bouterse gebaseerd op de principes van gelijkwaardigheid, respect voor onze territoriale soevereiniteit, integriteit alsmede wederzijds voordeel.
Aanwezigheid op Afrikaans continent gaat op efficiënte en economisch verantwoorde wijze door
Bouterse benadrukte dat de reciproque aanwezigheid van diplomatieke vestigingen van herkomstlanden, waaronder Volksrepubliek China, India en Indonesië. De aanwezigheid op het Afrikaans continent zal volgens de president onverkort worden voortgezet op een efficiënte en economisch verantwoorde wijze. De relatie met Frankrijk past volgens het staatshoofd geheel in ons grenslandenpolitiek. Bovendien is een nauwe samenwerking met Frankrijk volgens hem van belang, omdat wij samen met hen deel uitmaken van het Zuid-Amerikaans continent. “Ten slotte is het zo dat Suriname een belangrijke rol zal vervullen in de Franse wens om de Franse Antillen meer te integreren in de regio’s waar Suriname deel van uitmaakt”, aldus Bouterse.
FR