Aniel Koendjbiharie denkt aan de situatie van de mensen met een beperking die naar zijn oordeel ontkoppeld zijn van de maatschappij. “Het is belangrijk om de samenleving klaar te maken om deze doelgroep toch de ondersteuning te geven, zodat zij kunnen komen in de maatschappij”, stelt Koendjbiharie. Dit zei Koendjbiharie aan journalisten op een mensenrechtentraining, georganiseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, in samenwerking met de ministeries van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, en de United Nations Resident Coördinator Office (UNRCO).
Koendjbiharie vindt dit soort trainingen en conferenties heel belangrijk. “Uiteraard hoop ik dus niet dat het alleen zal blijven bij het praten, maar dat men inderdaad de stappen zal maken richting uitvoering van zaken”, zegt Koendjbiharie. Hij heeft eerder ervaringen gehad met trainingen en conferenties, waarbij aan het eind alles dat werd besproken ter uitvoering van noodzakelijke programma’s vergeten was. Het praten op zich vindt hij geen probleem, maar het werken vindt hij veel belangrijker. “Als de uitvoering niet plaatsvindt, heeft de doelgroep ook niets hieraan”, stelt hij. Transport, huisvesting, toegankelijkheid van gebouwen en straten, communicatie, arbeid, opleidingen enz. zijn zaken die momenteel aandacht vergen.
Naar zijn oordeel is er in de afgelopen periode behoorlijk tot veel gesproken. In een laatste vergadering met de minister van Sociale Zaken heeft Koendjbiharie de bewindsvrouw voorgehouden dat hij de problemen van de doelgroep telkens moet herhalen. “Bij elke minister die binnenkomt, moet ik hetzelfde herhalen. Dat doen wij al 20 tot 25 jaren. De ontwikkeling komt teweeg, maar de doelgroep komt niet vooruit”, zei hij. Als de minister daadwerkelijk zal uitvoeren, zal volgens Koendjbiharie er een inhaalslag gemaakt moeten worden.
Kavish Ganesh