Met een donatie gaat het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) nog verder in zijn stappen om verbetering te brengen in de kwaliteit van de zorg. Zo sprak ziekenhuisdirecteur Claudia Marica- Redan tijdens de tweede donatie, die verstrekt werd op vrijdag 20 oktober door Amerikaans olie- en gasbedrijf Kosmos Energy. Met deze donatie staat het totale bedrag van de donatie op USD 173.000. “AZP dient als nationaal ziekenhuis voor behandeling en zorg in meerdere disciplinaire instellingen, en nood- en traumazorg. Voor ons is het erg belangrijk dat we de zorg en de behandeling van het ziekenhuis kunnen verbeteren. Deze donatie in het bijzonder bedraagt USD 50.000 en bestaat uit 8 patiënten monitoren en 10 defibrillators. De defibrillators worden door het ziekenhuis geïnstalleerd bij mensen die hartstoornis kunnen hebben”, aldus Redan. Deze installatie maakt deel uit van het basis ondersteuningsproject, waarin het gehele ziekenhuispersoneel opgeleid zal worden, met name voor gevallen van hartstilstand.
De country manager van Kosmos Energy, Tom Fauria, stelt dat de donatie deel uitmaakt van de bedrijfscultuur van Kosmos. “Wij zijn ervan overtuigd dat wanneer we over de hele wereld opereren, we een zekere verantwoordelijkheid hebben om een positieve bijdrage te leveren binnen de gemeenschappen waar we zaken doen. Een van de manieren waarop we dat doen is door ons Corporate Social Responsibility project. Dit is niet het eerste project bij AZP en in de begroting bestaat de mogelijkheid om deze steun voort te zetten. Aan het eind van volgend jaar verwachten we dat we USD 250.000 dollar aan het AZP zullen schenken.” Kosmos energy is een Amerikaans olie- en gasverkenningsbedrijf. Het is gevestigd in Dallas, Texas, en de hoofdactiviteit is exploratie en productie van koolwaterstoffen. “We zijn in Suriname omdat we vanwege het exploratiepotentieel van Suriname zijn aangemoedigd om hier tot exploratie over te gaan en we zijn sinds 2011 actief. We hebben een aantal enquêtes gedaan en we zijn nu van plan om verder te gaan met de volgende fase.” Vermoedelijk zal de boorfase volgend jaar starten.
Het hoofd van afdeling Intensive Care, Navin Ramdhani, heeft onder andere getoond hoe de defibrillator gebruikt wordt. Volgens Ramdhani is het heel gemakkelijk dit te gebruiken doordat de machine zelf aangeeft wat te doen. “De machine zal je vertellen als de persoon klaar is om een elektrische schok te ontvangen. Kan dat niet, dan zal je over moeten gaan tot het uitvoeren van borstcompressie. Dit kan gebruikt worden ook als je daarvoor niet getraind bent. Vandaar dat deze machine zelfs in malls en luchthavens geplaatst kan worden. Het enige wat de gebruiker moet weten, is hoe het masker aan te brengen.”