Bilkerdijk voorstander van deels privatiseren parastatale bedrijven

Waarnemend president Ashwin Adhin heeft in zijn jaarrede vol lof gesproken over het aandeel van de Staat in de nieuwe projecten van Iamgold en Newmont Suriname. “Wij zullen voort moeten gaan met het verwerven van een steeds groter aandeel in deze buitenlandse maatschappijen, naarmate wij meer kapitaal, kennis en kunde in tijd verwerven om deze exploitaties zelf ter hand te kunnen nemen, ten voordele van ons volk. Het is daarom ook een opvallende verworvenheid dat onze Staatsolie Maatschappij reeds vanaf haar oprichting in december 1980, volledig eigendom is van de Staat Suriname, een positie die wij niet uit handen zullen moeten geven”, zei Adhin. Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), is het niet volledig eens met deze benadering van de regering. De voorzitter gaat in op de benadering van Adhin en niet op wat hij heeft gezegd.
Hij staat er totaal positief voor dat Suriname olie- en goudvondsten mag noteren. Bilkerdijk is echter geen voorstander van dat Staatsolie volledig van de staat blijft. “Het moet niet zo blijven. De overheid moet ervoor kiezen om staatsbedrijven in feite deels te privatiseren, door private investeringen erin te brengen. Daarmee breng je spreiding van je risico. Ook krijg je meer toezicht en controle op de bedrijfsvoering, want momenteel wordt de raad van commissarissen politiek ingevuld”, stelt Bilkerdijk. De Asfa-voorman strijkt dit voorstel niet alleen over Staatsolie, maar over alle parastatale instellingen. Hij stelt ook niet voor dat de parastatale bedrijven volledig privaat moeten worden. “Houd die deur ook open voor private investeringen”, stelt hij.
Bilkerdijk heeft het volste vertrouwen in een bestuur dat privaat wordt ingevuld, gezien de private inzichten anders zijn dan de politiek-bestuurlijke inzichten. In het kader van de opening van een ondernemersdesk bij het ministerie van Handel Industrie en Toerisme, ventileerde minister Ferdinand Welzijn ook een soortgelijk standpunt. “Ik zeg altijd dat de overheid niet moet ondernemen. De overheid moet er gewoon alles aan doen om de ondernemers te faciliteren”, zei de minister. Welzijn komt uit het bedrijfsleven, van wie critici zeker zo een houding verwachten. Wat zijn standpunt uiteindelijk wordt binnen de raad van ministers, is een ander verhaal.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!