De regering heeft bij de verschillende ministeries bepaalde begrotingen goedgekeurd, waarbij de opdracht gegeven is aan de ministeries om invulling te geven aan het verschil. Dat zouden zij via leningen moeten doen. Dit stelt Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring. Hij denkt dat in de jaarrede van de waarnemend president redelijke voornemens zijn gepresenteerd. Of die voornemens in de naaste toekomst goed worden uitgevoerd, is naar zijn oordeel nog een kwestie van afwachten en uitkijken. Hij mist echter wel dat de voornemens van de overheid in het voordeel van de consument vallen. Alleyne krijgt steeds het gevoel dat de handelaren het nog steeds voor het zeggen hebben in het land. Dit, terwijl een economie gewenst is waarbij de industrie het voor het zeggen heeft. De productie moet de boventoon voeren. “Maar momenteel heeft de import het voor het zeggen in dit land”, meent de voorzitter.
Alleyne geeft de regering nog het voordeel van de twijfel. “Er is een gekozen regering. Zij hebben hun eigen plannen die zij willen uitvoeren. Het parlement heeft het mogen bekritiseren. Je moet de mensen dus het voordeel van de twijfel geven. Zij zullen nu moeten tonen dat zij doen wat zij beloofd hebben”, stelt Alleyne. Regeringen onder leiding van Desi Bouterse zitten sinds 2010 al ruim 7 jaren aan de macht. Dagblad Suriname vroeg Alleyne of hij dit in acht nemende hen nog steeds het voordeel van de twijfel zou toekennen. Alleyne memoreert in dit kader de financiële crisis. “De oorzaken zijn veelzijdig. Van interne tot wereldproblemen die zich hebben voorgedaan. Het zijn twee regeringen, onder dezelfde president, maar verschillende vicepresidenten. Onder Robert Ameerali was het beleid duidelijk anders. De eerste was een voorbereiding en nu worden zaken uitgevoerd”, aldus Alleyne.
In een moderne economie speelt ook een adequate bescherming van consumenten een belangrijke rol. Een aantrekkelijke leefomgeving, voldoende bescherming voor consumenten, een duurzame economische ontwikkeling en een brede verantwoordelijkheid voor de wereld om ons heen zijn alle van belang. Het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme zet zich in voor versterking van het systeem voor de voedselveiligheid en -integriteit, in een latere fase andere te identificeren sectoren. Van eminent belang daarbij is het Surinaams Standaarden Bureau. Zij gaat daarbij na hoe overheid en de betrokken bedrijven zijn omgegaan met de risico’s voor de voedselveiligheid. Verdere verduurzaming van de voedselproductie is noodzakelijk om te beantwoorden aan maatschappelijke, milieu- en economische verwachtingen. Ook de consumentenverenigingen zijn in deze context onlosmakelijk verbonden aan de ministeriële consumenten- waarborging.