Volgens parlementariër Riad Nurmohamed heeft waarnemend president Ashwin Adhin in zijn jaarrede opmerkelijk niets gezegd over hoe de ondernemers in Suriname zullen worden ondersteund. Er worden leningen aangegaan. Met de leningen worden faciliteiten aangelegd, waardoor het volk in armoede blijft en slechts een klein groepje rijken kan leven in Suriname, stelt de politicus. Er is niets gezegd over koopkrachtversterking. “Dat betekent dat docenten, leraren en arbeiders op ministeries arm mogen blijven. Zij komen niet in aanmerking voor huizen van China en kunnen niet zelf bouwen. Dit beleid heeft altijd en tot heden gezorgd voor armoede”, stelt de parlementariër. Nurmohamed is ook niet content met de wijze waarop de aandacht van het volk wordt afgeleid van de huidige situatie. Er wordt naar zijn oordeel een rooskleurig beeld geschetst, terwijl er mogelijk geen rooskleurige dagen voor de stoep zouden staan. Hij verwijst naar de uitspraken van Adhin over de recente grote vondst van goud en de bevestiging van het voorkomen van enorme voorraden aardolie in het Guyana-Suriname-bekken.
Dit is volgens hem niet voor het volk om rijk te worden. “Het is voor hun verkiezingscampagne bedoeld. Wanneer Grassalco meer concessies krijgt, is dat niet voor het volk om rijk te worden, maar ook voor de verkiezingscampagnes. Waarom zegt de president niet dat ondernemers die actief zijn in de sector, ook concessies krijgen?”, vraagt Nurmohamed zich af. Er is volgens Nurmohamed niet gekeken naar het groter belang van Suriname en het ondernemingsklimaat.
President Desi Bouterse gaf onlangs in een vraaggesprek met het Nationaal Informatie Instituut aan in zowel ideologische als economische zin goede perspectieven te zien voor Suriname. Over critici die meer verwacht hadden, zei Bouterse het volgende: “Dat ga je altijd krijgen. Het is geschreven binnen jouw 5 jarenplan. Daarna hebben wij ons OP gehad. Eigenlijk is het aangeven: wat hebben wij uit 2017 niet kunnen realiseren, waarom, en wat zijn de grote dingen die op stapel liggen in 2018. Natuurlijk zul je altijd mensen hebben die altijd negatief blijven praten. Economisch ziet het er goed uit als wij daadwerkelijk samen hard aanpakken. Het buitenland zit te springen erom. Iedereen zegt het, alleen de Surinamers willen het nog niet zien”, aldus Bouterse.
Adhin wees in het parlement op het nieuws over de enorme voorraden aardolie in het Suriname-Guyana bekken, dus in zee voor de kust van Suriname en Guyana. Het Guyana-Suriname bekken, als het tweede meest prospectieve offshore olie-bekken in de wereld, kwam internationaal in de spotlight. Het blijkt dat het hier gaat om 13,6 miljard barrels olie aan voorraden, diep in zee. Dit bekken staat hierdoor als nummer 2 in de wereld, wat betreft de hoeveelheid nog onontgonnen olievoorraden. Even opzienbarend, volgens Adhin, is de enorme goudvondst van circa 44.000 kilogram, ongeveer 1,5 miljoen troy ounces, met een waarde van circa 2.3 miljard USD op basis van USD 1.500,- per troy ounce. Hier is Iamgold al bij de eerste booronderzoeken in Klein Saramacca op gestuit. Deze resultaten overtreffen volgens Adhin de stoutste verwachtingen.
Kavish Ganesh