President Bouterse: “Sommige uitlatingen geven wel gro skin”

FrontfotoPresident Bouterse zegt zich niet druk te maken over de geruchten dat hij ernstig ziek is en in het ziekenhuis ligt. “Het stoort niet. Ik ga uit van de positieve kant van de zaak. Als u weet hoeveel mensen daartegenover bidden en hoeveel Apps je krijgt met berichten als: ‘eigenlijk wil ik je komen aanraken om te kijken of je inderdaad in het ziekenhuis bent of niet’. ‘Ik wil je hand komen vasthouden om met je te lopen ’s morgens’”, zei het staatshoofd zondagavond in het programma NII Actueel. Bouterse heeft op advies van zijn medisch team tijdelijk zijn functies overgedragen aan vicepresident Ashwin Adhin. Het staatshoofd voerde in het interview aan dat het genezingsproces na zijn succesvolle ingreep zijn beloop moet hebben. Echter beseft hij dat het werk van het land te allen tijde normaal moet doorgaan. Vandaar dat hij besloten heeft zijn bevoegdheden als staatshoofd conform de grondwet over te dragen aan de vicepresident. “Voor de rest moet ik opletten dat ik mij houd aan de regels dat het medisch team heeft voorgeschreven en zoals het lichaam dat vereist. De nasleep van een operatie is zoals de doktoren en professoren dat uitleggen helemaal geslaagd, maar dan krijg je nog een tijd van het algemeen herstel. Als een wond van de buitenkant is genezen, is dat van de binnenkant nog steeds niet genezen”, zei het staatshoofd. Hij benadrukte dat hij niet te vroeg wil aanvangen met zwaar werk, waardoor er mogelijke complicaties kunnen gaan voordoen. Bouterse, die zich deels ook lopend heeft laten interviewen en een rondleiding van zijn tuin op zijn woonadres heeft gegeven, zei dat naast de negatieve berichten het positieve daartegenover is dat zoveel mensen voor hem bidden. Vooral vanuit het buitenland heeft hij merendeels hartverwarmende boodschappen ontvangen. “Als er iets ernstigs was, zou ik dat gewoon uitleggen aan het volk”, stelt de president. Hij vindt het vervelend dat mensen in de war gebracht worden hierdoor. Sommige uitlatingen geven hem wel ‘gro skin’.
Jaarrede biedt goede perspectieven
Bouterse is vol lof over de jaarrede die vorige week vrijdag door waarnemend president Ashwin Adhin in het parlement is gepresenteerd. “De voorbereiding heeft veel tijd opgeslokt van het team, maar biedt uiteindelijk zowel in ideologische zin als economische goede perspectieven”, stelt hij. De president benadrukte dat de boodschap goed is overgebracht door de waarnemend president met wie hij gisteren 40 minuten heeft vergaderd. Over de kritiek op de jaarrede vanuit critici zei Bouterse dat dit nooit te vermijden is. “Dat ga je altijd krijgen. Het is geschreven binnen het vijfjarenplan. Eigenlijk hebben wij aangegeven wat wij niet uit 2017 hebben kunnen realiseren en welke de grote dingen zijn die op stapel liggen voor 2018. Economisch ziet het er goed uit als wij het daadwerkelijk samen aanpakken. In het buitenland springt men erom, maar alleen in Suriname kunnen wij het niet zien”, aldus de president. Volgens hem kan Suriname getypeerd worden als een ‘nation in the spotlight’.
Probleem onderwijs wordt opgelost
Vandaag is de eerste dag van het schooljaar 2017-2018. Het staatshoofd roept alle partijen op om positief te zijn ondanks de vele spanningen in het onderwijsveld. “Er zijn inderdaad spanningen, maar dat is op te lossen. Als je het niet wil oplossen, dan los je het wel niet op”, benadrukt Bouterse. Hierover heeft hij zondag ook met de waarnemend president gesproken. “Het wordt opgelost”, aldus de president. Hij bedankte de gemeenschap voor de ondersteuning en vroeg zich niet te laten misleiden door ‘gemene’ verhalen.
FR

error: Kopiëren mag niet!