De drinkwatervoorziening in het district Commewijne wordt aangepakt. Suriname is gisteren een overeenkomst aangegaan met de watergroep uit België, inzake de realisatie van een drinkwaterproductiecentrum te Commewijne. De ondertekening vond plaats door de ministers van Financiën, Natuurlijke Hulpbronnen en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Commewijne heeft al die tijd met het probleem van hoog zoutgehalte in haar bronwater gezeten. De overheid heeft moeten uitkijken naar alternatieven voor dit district. Met de watergroep uit België heeft de overheid al ruime ervaring in Galibi gehad. Het gaat om een alternatieve methode van watervoorziening. Oppervlaktewater zal worden gereinigd voor verbruik. Het is anders dan de SWM zelf water wint.
De overheid krijgt ook een leverancierskrediet. Er is een betaalschema afgesproken. Voor het dienstjaar 2017 is als aflossing op de begroting van Natuurlijke Hulpbronnen een bedrag van SRD 10 miljoen (Euro 1.4 miljoen) opgenomen. Het totaal project zal ruim Euro 5 miljoen kosten. Tegelijkertijd wordt ook met financiering van de Franse Ontwikkelingsbank (AFD) het heel buizennetwerk van Commewijne aangepakt. Het project zal 18 maanden in beslag nemen. In oktober wordt er een aanvang mee gemaakt. Minister Regilio Dodson (ook bewoner van het district) vraagt de bevolking van Commewijne vooral naar geduld en medewerking bij de uitvoering van deze werkzaamheden. Ook vraagt hij naar helpende stemmen om mogelijke vandalisme aan te melden.
“Ik ben ook bewoner van Commewijne. Na deze 18 maanden zullen bewoners van Commewijne niet te klagen hebben over water”, stelt Dodson. Hij benadrukt echter 3 belangrijke aspecten: de beschikbaarheid van water, het efficiënt gebruik van water en efficiëntie in overheidsuitgaven. Dodson licht het laatste toe met een opluchting dat er niet meer dagelijks trucs moeten uitrijden om de bewoners van Commewijne van water te voorzien. De beschikbaarheid van gezond drinkwater is een noodzakelijke schakel in de sociaaleconomische ontwikkeling van de samenleving. Drinkwater is een onmisbare voorwaarde bij vooral de preventieve gezondheidszorg. Het Suriname Water Supply Master Plan (SWSMP) is door de overheid noodzakelijk geacht om de nodige investeringen voor de toenemende drinkwaterbehoefte in geheel Suriname tot en met 2024 te bepalen. Om in de toekomstige behoefte aan drinkwater te voorzien, is het SWSMP ontwikkeld. Dit project zal tot 2024 de drinkwaterbehoefte veiligstellen via deelprojecten. Voor de drinkwatervoorziening in de kustvlakte zijn de totale kosten geraamd op USD 253 miljoen, terwijl de kosten voor de drinkwatervoorziening in het binnenland geraamd zijn op USD 30 miljoen. De geplande investeringen, zoals voorzien in het SWSMP, zullen resulteren in verhoging van de productiecapaciteit in de kustvlakte van 5.800 kubieke meter naar 11.000 kubieke meter per uur. In de distributiesfeer zullen de investeringen leiden tot het transporteren en distribueren van het geproduceerde water naar de klant met voldoende waterdruk. De resterende voorzieningsgebieden in de districten Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Marowijne van de Dienst Watervoorziening zijn overgedragen aan de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM). Met als doel de drinkwatervoorziening voor het binnenland efficiënter te laten verlopen, zal de Dienst Watervoorziening worden getransformeerd naar de Stichting Drinkwatervoorziening Binnenland (Stichting DWB). Vanwege de kleinschaligheid van de diverse woongemeenschappen in het binnenland zal deze stichting mogelijk niet op commerciële basis functioneren.
Kavish Ganesh