De 16 Cubanen, waaronder 4 kinderen, die sinds juni 2017 voor het gebouw van het Surinaams Rode Kruis in protest stonden, zijn nog steeds in Suriname. Die hebben al geruime tijd de hoop opgegeven op de procedure voor verkrijging van een status van vluchtelingen uit Cuba. “Wij hebben besloten ons protest te beëindigen, omdat wij geen response kregen. Wij kregen geen reactie van de lokale autoriteiten”, stelt Ailin Castro Llorens tegenover Dagblad Suriname. Zij geeft aan dat de groep nog steeds in afwachting is op de afhandeling met de UNHCR. Zij weten ook niet wat hen te wachten staat. Een bezoek van de Surinaamse president aan hun thuisland, doet de groep niet vrezen. Zij hebben niet te klagen over hun veiligheid.
‘Cuba is een bevriende natie. Wij verlenen geen politiek asiel aan hen die denken hier te kunnen spelen’, zei president Desi Bouterse in het parlement, er op wijzende dat de groep Cubanen naar hun land zal worden teruggestuurd. De minister van Justitie en Politie ad interim, Ferdinand Welzijn, herhaalde in De Nationale Assemblee het standpunt van Bouterse, maar zei ook dat de zaak in studie was genomen. In geen geval zou er sprake zijn van politiek asiel.
In gesprek met Dagblad Suriname stelt Welzijn dat dit nu een politieke kwestie is, welke op het hoogste niveau wordt besproken. “Wij zullen op dit stuk nog de tijd moeten nemen om de zaken goed te bekijken, maar wij zijn er nog niet uit”, stelt Welzijn.
De Cubanen verblijven al 10 maanden in Suriname en hopen met steun van het Rode Kruis en de VN-organisatie voor Vluchtelingen, UNHCR, een status als vluchteling te kunnen krijgen. Welzijn verwacht de UNHCR tegen midden oktober in Suriname te mogen verwelkomen. “Dan zal er een definitieve positie worden ingenomen”, stelt Welzijn.
Het ministerie heeft onlangs een project aangekondigd om de kwestie van vreemdelingen te zullen ordenen. Vreemdelingen die voor 1 juli 2017 Suriname legaal binnen zijn gekomen, en door een of ander reden hun legale status niet hebben, worden door de overheid van Suriname in de gelegenheid gesteld, om hun zaken in orde te maken.
Welzijn wenst te benadrukken, dat deze groep Cubanen, onder hun huidige wensen, niet onder dit project van het ministerie kan worden geplaatst. “Als iemand zich zou aanmelden om een MKV te krijgen en blijkt dat zij voor 1 juni zijn binnen gekomen, dan zou het geen probleem zijn. Maar de Cubanen vragen naar een vluchtelingenstatus. Een vluchtelingenstatus is iets anders. Dat is de politieke gecompliceerdheid ervan”, stelt de bewindsman.
Volgens Welzijn zullen deze politieke kwestie en het besluit op het niveau van de president en de minister van Buitenlandse Zaken verder worden afgewikkeld. De UNHCR helpt de Cubanen momenteel met kleding, voedsel en een dak boven hun hoofd.
Kavish Ganesh