De UNWTO (Wereldtoerismeorganisatie) van de Verenigde Naties heeft 27 september uitgeroepen tot Wereldtoerismedag (‘World Tourism Day’). Centraal staat de culturele, sociale, politieke en economische waarde van toerisme. Elk jaar met een nieuw thema vastgesteld. Dit jaar is het thema: “Duurzaam toerisme: een middel voor ontwikkeling”. Sinds 1979 wordt deze dag op 27 september gehouden ter herinnering aan de datum waarop in 1970 de statuten van de UNWTO werden goedgekeurd, een belangrijk moment in de ontwikkeling van het hedendaagse wereldtoerisme.
In het kader hiervan vestigt de Stichting Toerisme Suriname (STS) dit jaar in de maand september haar aandacht op de jaarlijkse Toerismemaand. De toeristische industrie is veelzijdig en kan een grote bijdrage leveren aan de duurzame ontwikkeling op economisch, sociaal en cultureel gebied, maar ook ten aanzien van zaken als milieu- en bosbeleid.
Het aantal mensen dat Suriname in december 2016-januari 2017 bezocht was 43.632. Een bevinding uit een onderzoek uitgevoerd door het ABS en STS was dat 86% van de respondenten op vakantie kwam, bezoek bracht aan vrienden en familie. Ook familiezaken werden als hoofddoel van vele bezoekjes opgegeven. De totale uitgaven van bezoekers aan Suriname in 2016 was ongeveer SRD 1,4 miljard.
Bezoekers, die als motief ‘vakantie’ opgaven, spendeerden in 2016 ruim SRD 675 miljoen in Suriname. De potentie van de lokale toeristensector kan volgens Ann Hermelijn, voorzitter van de STS, verder worden opgevoerd.
Hermelijn staat stil bij het belang van Wereldtoerismedag. Zij zal de dag heel nuchter intreden. Zij juicht de dag ten zeerste toe. “Het feit dat er een speciale dag is uitgeroepen geeft aan dat er mondiaal kansen zijn, en ook voor Suriname. Wij leven in een land met kansen”, stelt de voorzitter. Gisteren, in het binnenland vertoevende, pleegde Hermelijn vooral een reflectie op de kansen die niet benut worden in Suriname. Er zou volgens haar veel meer moeten worden gedaan om de kansen in Suriname te benutten.
Surinaamse bedrijven zijn volgens de STS in staat en hebben bewezen kwalitatief hoogstaande (toeristische) producten en diensten aan te bieden. Ook de overheid speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van het toerisme in Suriname.
De voorzitter onderschrijft deze stelling van de stichting wel. Echter, een van de noodzaken voor Suriname is bijvoorbeeld “het definiëren wat hét Surinaams toeristisch product is”, meent Hermelijn. Dat kunnen de STS en de individuele aanbieders van producten en diensten niet zelfstandig realiseren. “Wij moeten het met zijn allen doen. Wij hebben heel veel toeristische producten. Je moet goed definiëren wat het toeristisch product is. Hier schort is dus nog veel aan”, stelt zij.
Hermelijn is ook docent op de Stichting Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) . Zij benadrukt in een zelfde adem dus ook het enorme belang van toerisme-educatie. De docent staat versteld van de animo en het enthousiasme bij studenten die geïnteresseerd zijn in de toerismesector.
“Educatie is heel belangrijk. Als wij praten over het totaal toeristisch product, hebben wij de meer onderlegde mensen nodig, mensen met een bredere basis. Op die bredere basis moeten wij dan bouwen”, aldus Hermelijn.
Bewustwording van de Surinaamse gemeenschap ten aanzien van het toerisme in Surinaamse is echter van groot belang voor een duurzame ontwikkeling ervan. De Toerismemaand is daarom een geschikte gelegenheid om de toerismepotentie van Suriname te benadrukken en de toerismebewustwording van de Surinaamse gemeenschap te vergroten.
Kavish Ganesh