“Ik luister niet meer naar de politieke brainwash van die oude man op SRS, ik kijk niet meer naar STVS en ik lees ook geen berichten van het NII. Ik wil mijn brein zuiver houden”, zegt Abop-parlementariër Edward Belfort aan Dagblad Suriname. De regering is van plan om zwaar te investeren in de overheidsvoorlichting en communicatie in het dienstjaar 2018. Hiervoor zal totaal SRD 1,7 miljoen worden geïnvesteerd om de communicatie met de burgers via het Nationaal Informatie Instituut (NII), de Stichting Radio Omroep Suriname (SRS) en de Surinaamse Televisie Stichting (STVS) op te voeren. Bij het NII, waaronder ook de overheidswebsite “De Boodschap” valt, zal SRD 700.000 worden besteed voor de aanschaf van zendapparatuur en training van personeel. Belfort voert aan dat president Desi Bouterse al door heeft dat de regeringsgezinde programma’s Info Act en Bakana Torie niet meer dezelfde kracht hebben als bij de verkiezingen van 2015. “Het is Bouterse een aantal keren niet gelukt om partijcentrum Ocer te vullen, dus hij is de STVS en SRS helemaal gaan overnemen. Maar het volk heeft Limbo al door. Vandaar dat zwaar wordt geïnvesteerd in andere vormen van overheidscommunicatie om het volk weer zand in de ogen te strooien”, aldus de politicus. Hij vindt deze investering ten behoeve van de ‘NDP-propaganda’ totaal misplaatst.
Politieke strijd nu sterker via de media
Belfort voert aan dat verschillende oppositiepartijen in de afgelopen periode ook overgestapt zijn naar eigen politieke programma’s zowel op de televisie, radio, websites en social media. Hijzelf is ook presentator van het televisieprogramma ‘Sranan Tide Naa Dey’, waarin problemen van de gemeenschap worden besproken. De politicus vermoedt dat de druk op de coalitie en regering dusdanig is toegenomen door deze programma’s dat de zware investering en lancering van de overheidswebsite ‘De Boodschap’ uiteindelijk een noodzaak werd. “Op social media krijgt die oude man flink de wind van voren, want wanneer wij praten, luistert het volk. Wij komen ook met de beelden waarin de NDP-voorzitter beloftes maakte die hij na 2015 zou realiseren. Wij plaatsen alles op de beeldbuis. Het is niet alleen praten”, aldus de Abop’er.
Nieuwe radio- en televisieprogramma’s overheid
Ter uitvoering van de taken van het NII zal moderne zendapparatuur aangeschaft en geïnstalleerd worden voor het ontwikkelen van nieuwe radio- en televisieprogramma’s. Hiernaast zullen diverse trainingen voor personeel over functionerings- en beoordelingsgesprekken worden verzorgd. Aan de orde komen verder het ontwikkelen van projectgerichte programma’s, het optimaal gebruik maken van social media en websites en het vergroten van het bereik met de bewoners in het binnenland. Het totaal geraamde bedrag voor de STVS en SRS is SRD 1.000.000. Gelet op de voornemens zullen uitbreidings- en vervangingsinvesteringen gepleegd worden in moderne apparatuur, moderne technologieën, infrastructuur alsook in opleiding en training van personeel.
Muilkorven media een teken
De parlementariër benadrukt dat het ook een teken is waarom op verschillende manieren getracht wordt de vrije media te muilkorven. Hij verwijst hiermee naar de muilkorfwetten, die erop gericht zijn om belediging van de president en vicepresident te voorkomen en ook de recente brief van de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) aan de directies van radio- en televisiestations. De TAS heeft aan omroepbedrijven in een brief aangegeven dat er beledigende taal is geuit naar gezagsdragers en andere personen. “Deze Bouterse is begonnen met een staatsgreep en later is het een revolutie geworden. Uiteindelijk werd hij socialist, communist en hij bestreed het kapitalisme. Nu is Bouterse de grootste kapitalist. Suriname is helemaal vernietigd door deze oude man. Bouterse wil het land niet overlaten aan mensen die het kunnen redden”, aldus de parlementariër.
FR