Hanoeman: “Leraren hebben geen kwade bedoelingen”

Het nieuwe schooljaar is niet eens ingetreden en de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben reeds protestvergaderingen aangekondigd, in afwachting op een luisterend oor vanuit de autoriteiten ten aanzien van de vele ongunstige taferelen waarmee de leraren thans te kampen hebben. De onderwijsbonden BvL/ALS zijn overigens sedert medio mei 2017 niet uitgenodigd door de regering voor dialoog. Dagblad Suriname vroeg de onderwijswetenschapper Soenderpersad Hanoeman of deze onderwijsbonden de juiste tactiek hebben gehanteerd om aandacht te vragen van de regering. “Het is heel moedig dat de BvL/ALS het initiatief heeft genomen om in de vakantie een protestvergadering te houden. Door het opofferen van hun privé tijd, blijkt dat zij het daadwerkelijk menen met het onderwijs. Er zitten geen kwade bedoelingen hierachter.” Doordat de knelpunten van de leraren omvangrijk en mensonterend zijn, vindt Hanoeman dat zij alle redenen hebben om op te komen voor hun belangen. “Ik ondersteun ze daarbij 100%.”
Ontslag is geen speelinstrument
Waar de leraren zich bezig zouden moeten houden met de voorbereidingen voor het komende schooljaar, zijn zij integendeel geconfronteerd met een dienstbeëindiging. Hanoeman beklemtoont dat het ontslaan van de medewerkers op zich geen speelinstrument is dat een werkgever (zowel van de particuliere als publieke sector) te allen tijde kan hanteren. “Als een medewerker geen strafbare feiten heeft gepleegd, is het onmogelijk dat je iemand ontslaat.” Elke indiensttreding gaat overigens vooraf aan een proeftijd. “Binnen de proeftijd mag een werkgever wel overgaan tot het geven van een ontslag met valide redenen, maar bij een medewerker in vaste dienst is dat vrijwel onmogelijk.”
Werken leidt tot studieachteruitgang
Het komt vaak voor dat een student die nog niet afgestudeerd is, in aanmerking komt voor een baan als onderwijsgevende. “Het betreft meestal die leraren waarvan er een tekort is binnen het onderwijs, bijvoorbeeld voor het vak Natuurkunde.” De onderwijswetenschapper deelt mee dat deze groep van leraren doorgaans met een contract van een bepaalde tijd werken. “Bij hen is er geen sprake van een ontslag, maar van het verlopen van het contract. Deze leraren staken bovendien nooit; ze hebben niet eens het recht om te kunnen staken.” Hanoeman merkt op dat zodra zo een student in dienst wordt genomen, de focus op de studie aanzienlijk wordt verminderd. “Dit is een probleem in Suriname.” Daarom is het niet onterecht als het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) de niet afgestudeerde leraren op de vingers tikt. “Men dient vanzelfsprekend over een diploma te beschikken.”
Mutatiebeleid behoort onderwijs te dienen
Diverse kreten geven aan dat tal van leraren massaal gemuteerd zullen worden. Velen beschouwen dit als een tuchtmaatregel voor het participeren aan de onderwijsstakingen van het afgelopen schooljaar. “Het mutatiebeleid kan niet a la dol toegepast worden als een strafmaatregel; het dient het onderwijs te dienen. En als dit niet het geval is, is de mutatie misplaatst.” Hanoeman brengt in herinnering dat de stakingen van het vorige schooljaar bovendien niet de enige waren in de geschiedenis van het onderwijs. “Het stakingsrecht is in de grondwet verankerd en dit moeten de beleidsmakers weten.” Hierdoor kan een regering geen rancuneuze maatregelen treffen tegen de leraren, voegt Hanoeman toe. “Zulke handelingen kunnen het onderwijs nimmer ten goede komen. Iemand kan bovendien alleen optimaal presteren als die persoon tevreden is.” De onderwijswetenschapper vindt het daarom noodzakelijk dat de autoriteiten het mutatiebeleid spoedig in heroverweging nemen.
Geen politiek bedrijven binnen onderwijs
Naar zeggen van Hanoeman moeten de huidige machthebbers geen politiek bedrijven met de onderwijsgevenden. “De NDP heeft vandaag macht, maar morgen kunnen ze in de oppositie belanden! Dan zullen zij de leerkrachten ook aanmoedigen om te staken, als het niet goed gaat in het land.” Daarom moet men het onderwijs, dat enorm cruciaal is voor de ontwikkeling van de samenleving, ver houden van politieke invloeden. Er zijn onderwijsbonden die grotendeels door politieke figuren bestuurd worden. “Terwijl dit bij de BvL/ALS niet het geval is.” Hanoeman zou het om die reden niet onlogisch vinden als vakbondsleider Wilgo Valies een prominente rol blijft vervullen in het leven van de onderwijsgevenden.
KSR

error: Kopiëren mag niet!