Anil Manurat, voorzitter van de Culturele Unie Suriname (CUS), heeft kennis genomen van het standpunt van de voorzitter van de Surinaamse Moslim Associatie (SMA) over het borstbeeld van Tetary Begum Janey. Het borstbeeld wordt op zondag 24 september op de hoek van de Grote Combeweg en de Henck Arronstraat geplaatst. “De Islam verbiedt iedere vorm van het vereren en overwaarderen van schepselen”, zei SMA-voorzitter Michael Soebhan aan Dagblad Suriname. Manurat legt de intentie van het borstbeeld van Tetary uit. “Er is natuurlijk rekening gehouden met de regels. Ik heb meneer Soebhan gesproken. Ik heb hem duidelijk gezegd dat het om een beeld gaat en niet om haar te aanbidden of om iets dat niet volgens de Islam kan. Dat zullen wij absoluut niet doen. Het borstbeeld is gewoon ter herinnering van één van onze moeders, die zoveel offers heeft gebracht voor de nakomelingen en wij Hindoestanen in Suriname. Daar was meneer Soebhan helemaal eens mee”, stelt Manurat.
Hij verwijst tegelijkertijd ook naar enkele voorbeelden in de wereld. “Sadam Hussain heeft het grootste beeld ooit gemaakt voor zichzelf. Hij is moslim geweest. Van Abdul Karim, oud-president van India, is er ook een borstbeeld gemaakt. Wij zullen dit niet aanbidden. Het is gewoon voor een herinnering van een strijder. Zij verdient de waardering, want zij heeft voor ons gevochten. Zij heeft ervoor gezorgd dat wij Hindoestanen een beter bestaan hebben in Suriname. Alle respect voor iedereen. Wij houden rekening met alle culturele en religieuze groeperingen. Wij van de CUS zullen zeker niet iets doen om de moslimbroeders en -zusters te pijnigen”, aldus Manurat.
Het borstbeeld van de Brits-Indische contractante Tetary zal de plek innemen van oud agent-generaal Barnet Lyon. De regering heeft besloten tot verwijderen c.q. verplaatsen van dit koloniaal monument vanuit haar visie en de verantwoordelijkheid dat markante leiders uit het Surinaams verleden gepast worden geëerd. Tevens zal deze actie ertoe bijdragen dat Suriname zijn eigen geschiedenis schrijft en de geschiedenis van Suriname wordt gedekoloniseerd.
Kavish Ganesh