“Nederland brengt ons in verlegenheid. Alles wat de Surinaamse regering doet, staat in het teken van Desi Bouterse. Deze regering staat niet in het teken van het Surinaams belang, maar in het belang van Bouterse.” Zo reageert Richard Kalloe op de kwestie van de politieke spanning tussen Suriname en Nederland. Als Nederland niet aardig is tegen Bouterse, wordt dat vertaald alsof alle Surinamers Holland niet mogen. Bouterse weet volgens Kalloe bliksems goed dat het moment hij er niet meer is, Suriname weer vriendschap sluit met Nederland.
Nederland geeft Suriname volgens Kalloe een teken. “Alle landen die zo stom zijn geweest om op zichzelf te staan (Suriname in 1975), zitten momenteel in verlegenheid”, stelt Kalloe. Over de houding die de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken heeft aangenomen tegenover haar collega in Den Haag is Kalloe ook niet te spreken. “Het is niet correct. Het is arrogant”, stelt hij. De basis van het probleem is volgens Kalloe nog steeds de Grondwet en het huidig kiesstelsel.
“De Grondwet en het kiesstelsel zorgen ervoor dat je domme leiders krijgt. Wij moeten dus eigenlijk niet praten over de huidige leiders, maar over degenen die dit kiesstelsel niet hebben willen veranderen. Om te beginnen met Jagernath Lachmon. Hij is de hoofdoorzaak van deze ellende. Zolang je dus dit niet rechtzet, kun je 2 miljoen jaar blijven praten, er zal geen oplossing komen voor het probleem”, aldus Kalloe.