NCCR-directeur kolonel Jerry Slijngaard weerspreekt en betreurt geruchten als zouden Surinamers, die zijn overgebracht van Sint Maarten naar Suriname, niet een goede behandeling gekregen hebben. Kwaadwilligen schromen er niet voor anders te beweren, maar in tegenstelling tot hetgeen is gesteld hebben deze personen voor niets hoeven te betalen. Het coördinatieteam heeft voor deze personen bemiddeld, zodat zij na hun aankomst op Aruba in een hotel ondergebracht konden worden, waarna er eveneens kosteloos is gezorgd voor vervoer en voeding. Zij hebben ook niet betaald voor hun ticket van Aruba naar Suriname. Ter afsluiting van de fase waarin Suriname zich heeft gecommitteerd hulp te bieden aan de getroffen eilanden van de orkaan heeft het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) besloten een verslag te geven over het proces. “Vanwege het feit dat we leven in het hurricane seizoen, dat loopt vanaf 1 juli tot 1 november, zal de regio nog te maken krijgen met deze verwoestende orkanen. Het is gebleken dat dit seizoen een van de drukste en zwaarste orkaanseizoenen is geweest, die men in de afgelopen 60 jaar heeft gezien. Daarbij zijn er enkele zware orkanen langsgekomen, waaronder orkaan Irma en recentelijk orkaan Maria. De eilanden getroffen door Irma zijn onder andere geweest Antigua, Barbuda, Anguilla Dominica, Montserrat, St. Kitts en Nevis. Barbuda is van deze reeks totaal verwoest en geëvacueerd.
De eerste hulpgoederen aan Antigua werd op 11 september geleverd. Deze goederen werden verzameld dankzij donaties en giften. Ook zijn er goederen gehaald uit het magazijn van het NCCR. Er is ook een verzoek gedaan om Surinamers, die op Sint Maarten wonen, te evacueren en naar Suriname te vervoeren. Het coördinatieteam heeft een lijst gemaakt van de mensen en er werden initieel 111 personen geïdentificeerd, waarvan uiteindelijk 46 mensen zijn teruggebracht. “Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname, dat in constant overleg was met de Nederlandse ambassade en onze vertegenwoordiger was met Nederland, werd gebriefd om te kijken naar de mogelijkheden mensen op te halen.” Er werd gezegd dat Nederland een Boeiing 747 zou inzetten, die vanuit Sint Maarten passagiers zou vervoeren naar Aruba, waarvan er 2 vluchten zouden zijn. Er zouden ook 2 vluchten zijn, die vanuit Sint Maarten naar curaçao zouden gaan. Volgens Slijngaard werd bij de inzet van de eerste vlucht zoveel mogelijk geprobeerd de mensen te verwittigen, maar vanwege de ravage was het communiceren via de communicatielijnen niet meer mogelijk. Een heleboel mensen hadden gebivakkeerd op de luchthaven uit angst de vlucht te missen. De eerste vlucht is vertrokken met daarin 7 Surinamers, die op Aruba waren aangekomen. Ook via bemiddeling van de minister van Buitenlandse Zaken heeft de Venezolaanse regering een toestel toegezegd om Surinamers op te halen. Verder heeft de Surinaamse regering ook goedgekeurd om passagiers, die op Curaçao waren, met Fly Always te vervoeren naar Suriname.
“Er is veel capaciteit ingezet, waardoor 46 mensen terug konden komen naar Suriname. De Surinaamse regering heeft geen enkele steen omver gelaten om haar landgenoten naar huis te halen. De solidariteit strekte zich niet alleen naar Surinamers, maar is er ook in het Caribisch gebied de nodige hulp verstrekt om de noden te helpen lichten.”
Suriname heeft de nodige slagen geïncasseerd
Ook Suriname moest de nodige slagen incasseren met de rukwinden die we hebben gehad in de afgelopen periode, waarbij een 20-tal huizen zijn geraakt. Daarbij zijn onder andere daken weggewaaid, bomen zijn omver gevallen en voertuigen die zin beschadigd. Dit heeft in 4 districten plaatsgevonden, te weten Commewijne, Paramaribo, Wanica en Coronie, waarvan de laatste het zwaarst getroffen was. “Tegen natuurgeweld gaat Suriname niets kunnen doen”, zegt Slijngaard. “Echter kunnen we wel voorbereidingen treffen, zodat er zo min mogelijk schade komt. Dat houdt in bomen naast je huis verwijderen zodat deze niet op je dak vallen. De mensen moeten dus zelf kijken naar de veiligheid in hun omgeving en niet wachten op adviezen van NCCR”, aldus Slijngaard.