Eugene Faré: ‘Zachte droge tijd en gematigde regentijd zorgen voor lage prijzen van landbouwproducten’

1 Zachte droge tijd en gematigde regentijd zorgen voor lage prijzen van landbouwproducten’ 1“De prijzen van groenten en andere landbouwproducten schommelen op de maat van de jaargetijden. Een zachte droge tijd en een gematigde regentijd zijn het best voor lage prijzen van landbouwproducten. Wij leven nu in de grote droge tijd. De prijzen op de Centrale Markt zijn op het moment niet laag. Maar gezien de droge tijd valt het nog mee. Als de droge tijd zijn tanden echt laat zien, kunnen de prijzen alsnog de lucht inschieten vanwege een verminderde oogst”, aldus klein landbouwer en zelfstandige ondernemer Eugene Faré, die de gang van zaken binnen de landbouw nauwlettend volgt.
De regen van de laatste dagen
Dagblad Suriname heeft in het kader van de ordening van het markwezen frequent contact met beheerders van markten. Marktmeesters, de districtscommissaris, marktverkopers, landbouwers, tussenhandelaren deden desgevraagd hun positie uit de doeken. De bekomen informatie werd aan de heer Faré voorgelegd en werd hij gevraagd daarop in te spelen. “Ik verwacht dat de komende dagen de prijzen van groente stabiel zullen blijven. Het heeft de laatste dagen wat geregend in de hoofdstad. Gezegd wordt dat de regenval te maken heeft met de orkanen die in de Caraïbische regio woeden. Ik hoop dat de landbouwgebieden ook gezegend zijn geworden door het hemelwater, want dat zal de oogst groter maken. Meer aanbod, dus lagere prijzen.”
Seizoengebonden
Volgens Faré spelen niet alleen de jaargetijden een rol in de landbouw. Bepaalde producten, vruchten vooral hebben een bepaalde bloeiperiode. Buiten die tijd zijn de vruchten niet of minder te krijgen. Over vruchten gesproken. De vruchtenteelt is aan het verdwijnen, de schaarste zorgt voor hoge prijzen. “U heeft gelijk als u zegt dat een Surinaamse sinaasappel in dezelfde prijsklasse ligt als de geïmporteerde. Met het verschil dat de geïmporteerde sinaasappel zoet is. Wat je lang niet altijd kan zeggen van de lokaal gekweekte.”
De consument het kind van de rekening
De crises heeft de consument tot het kind van de rekening gemaakt. Met minder geld in de portemonnee wordt het steeds moeilijker om voedsel op tafel te zetten. Faré: “Gelukkig krijgen de minderbedeelden genadebrood in de vorm van voedselpakketten aangeboden. Suriname moet in staat worden geacht om zichzelf te voeden. Het volk moet tegen betaalbare prijzen gevoed worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen de toevoerroutes naar ons land waren afgesneden, heeft de kleine landbouw ervoor gezorgd dat wij te eten hadden. Tegenwoordig is er kassenteelt en zijn er andere technieken om groenten ongeacht de weersomstandigheden te produceren.”
De prijzen van landbouwproducten
De prijzen op de markt verschillen niet veel van elkaar, de concurrentie zorgt voor de balans. De winstmarge van de marktverkoper is niet hoog en de afzet is door de kleinschaligheid en afnemend marktbezoek niet groot. De boer boert ook niet geweldig. De opkoper, de tussenhandelaar, verdient het meest. “Ik heb niet het gevoel dat de tussenhandelaren prijsafspraken hebben. Er bestaat geen merkbare concurrentiestrijd. Wel is het zo dat zij bekenden van elkaar zijn en iedereen elkaars beweging kent en de prijzen op elkaar worden afgestemd. Daarbij wordt ervoor gezorgd dat hun deel van de taart constant in grootheid wordt gehouden.”
Haïtianen
Faré: “De Haïtiaanse landbouwers omzeilen met eigen vervoer de tussenhandelaren en brengen zelf geteelde groenten en aardvruchten rechtstreeks aan de consument en zijn hierdoor in staat andere marktverkopers te beconcurreren. Zij zijn vooral te vinden op de Centrale Markt. De onlangs opgezette Haïtiaanse Markt aan de Drambrandersgracht wil maar niet van de grond komen. Straatventers lopen in groot Paramaribo te venten.”
Centrale Markt het goedkoopst
De Centrale Markt is de grootste en goedkoopste markt. In de markthal zijn de producten iets duurder dan bij de stalletjes op het marktterrein, maar zijn over het algemeen van betere kwaliteit. In supermarkets worden er ook landbouwproducten ten verkoop aangeboden, die wel honderd procent duurder zijn dan op de markt. Tussenhandelaren leveren daar producten op consignatiebasis. In de supermarkten worden ook geïmporteerde groenten ten verkoop aangeboden tegen pittige prijzen.
Zondag en middagmarkt
De prijzen op de zondag en middagmarkten in groot Paramaribo en omgeving zijn iets prijziger, maar de producten zijn doorgaans van goede kwaliteit en heerst er altijd een gezellige drukte wat bezoekers en dagjesmensen aantrekt.
HD

error: Kopiëren mag niet!