Stibula sluit project vakantiejobbers in stijl af

Frontfoto 1Gisteren heeft op het terrein van Stichting Buurthuis Latour (Stibula) de afsluiting plaatsgevonden van de eerste groep vakantiejobbers, die daar schoonmaakwerkzaamheden heeft uitgevoerd. De jongeren zijn van de vakantiejobactiviteiten van het ministerie van Sport- en Jeugdzaken, waarbij Stibula ieder jaar een aantal jongeren toegestuurd krijgt. “Zij moeten de buurt en het centrum schoon houden”, zegt Wilgo Koster, centrumcoördinator. De werkzaamheden, die onder andere zijn uitgevoerd, zijn het schoonmaken van de muren en de wanden. Het terrein heeft een extra beurt gekregen, de stoelen en de tafels worden weer opgepoetst en wat kapot is, moest naar de reparatie. “Zo was het ook mogelijk een inventarisatie te doen van het materiaal dat er op het centrum is. Voor ons is deze hulp zeer welkom, omdat wij vrijwilligerswerk doen.”
De groep bestond uit 45 kinderen, een grote groep volgens de coördinator. Uniek was dat hoewel de kinderen daar waren om een job te doen waarvoor zij betaald worden, er vanwege het vormingskarakter van het centrum ook activiteiten ten behoeve van de kinderen zijn gedaan. De aanpak was van dien aard dat de kinderen in groepen verdeeld werden, waarna er activiteiten gedaan werden zodat zij ook het gevoel konden krijgen dat het vakantie is. “Zo wilden wij hen leren dat geld alleen niet zaligmakend is, maar de sfeer en de ervaring die zij opdoen voor het leven is. Het waren allemaal lieve kinderen, maar het was soms wel nodig om streng op te treden en hen te begeleiden in hoe de dingen aan te pakken”, stelt Koster. Volgens Koster vinden jongeren dit model beter dan dat je achteraf over hun prestatie gaat klagen. Van de coördinator krijgt deze groep een 9 voor hun prestatie die zij hebben geleverd. “Ik heb mogen merken dat ze willen luisteren en graag begeleid willen worden. Uit de evaluatie kwam naar voren dat de wijze waarop de opdrachten gegeven werd, de kinderen heeft gestimuleerd hun best te doen. Vandaar dat ik blijf zeggen dat we onze jongeren blijven stimuleren en coachen en minder op hen moeten schelden. Die sociale binding met hun omgeving moet weer terugkomen”, aldus Koster.
Er zal maandag 18 september een tweede groep starten met schoonmaakwerkzaamheden te Stibula. De Stibula-coördinator geeft aan dat het in de bedoeling ligt ook met deze groep leuke dingen te doen. Eén van de zaken is dat deze groep zal meehelpen met het schilderen van het gebouw. Ter afsluiting van het geheel is er een kook- en sportdag georganiseerd speciaal voor de jongeren die hebben gewerkt. De kinderen kookten zelf en na het eten konden de kinderen gezellig sporten.

error: Kopiëren mag niet!