‘Gun uw wagen ook rust’

Wilgo Koster
Wilgo Koster
Op zaterdag 23 september zal de tweede autoloze dag georganiseerd worden. Wilgo Koster, coördinator bij Stichting Buurthuis Latour (Stibula), geeft aan dat het doel van deze dag is om geen één auto te zien in het verkeer. De coördinator is zich echter van bewust dat dit een onmogelijk opgave is, omdat wij als mensen gehecht zijn aan onze voertuigen. “Vandaar dat we van Surinamers vragen om indien men gewend was op 10 plekken te gaan, dit minstens te minimaliseren naar 5 plaatsen. Probeert u uw wagen een dag rust te gunnen. Als we allemaal een paar km minder rijden, hebben we de aarde een beetje gered. We zullen deze niet volledig kunnen redden, omdat mensen zoveel giftige gassen hebben geproduceerd maar toch is het gewenst dat een ieder op die dag een bijdrage levert.”
“We hebben dit project reeds in 2014 in de binnenstad van Paramaribo uitgevoerd. Ik heb gemerkt dat er op die dag inderdaad minder verkeer was en van Openbare Groen hebben we gehoord dat er ook minder vuil op straat was. Zelfs de winkeliers hebben dit als positief ervaren en gesteld dat er iets meer is verkocht op die dag.”
Nu wordt dit project aan de Latourweg gehouden. Dit project kan onder de noemer geplaatst worden van werken aan klimaatsverbetering of het tegengaan van klimaatsverandering. Het doel is behalve voor het uitvoeren van een paar leuke activiteiten, ook bewustwording te brengen en een bijdrage leveren ten aanzien van klimaatverbetering en klimaatsverandering tegen te gaan. Klimaatsverandering is zichtbaar, vooral als gekeken wordt naar de laatste ontwikkelingen in het Caribisch gebied. “Het valt ook op dat we in de grote droge tijd zijn, maar in de middaguren het behoorlijk regent. Het zijn allemaal symptomen dat er iets mis is met de natuur. Dat doet de natuur niet, maar dat hebben wij als mensen gedaan. Vandaar dat we als buurtorganisatie elk initiatief ondersteunen om de natuur te helpen beschermen.” Bij Stibula is men al jaren bezig met het ontplooien van dit soort activiteiten, zoals de petflessenactie, waarbij petflessen verzameld en gerecycled worden. Er is ook met het Bureau Dak- en Thuislozen een project uitgevoerd, waarbij de hele buurt te Latour is opgeschoond, alsook een project waarbij de padvinders onderzoek hebben gedaan ten aanzien van watervervuiling in het Saramaccakanaal.
“Mijn verwachtingen voor zaterdag 23 september zijn dat de bewoners op die dag goed zullen opkomen en dat de doorsnee Surinamer, die van de natuur houdt, zijn wagen thuis zal laten en dat er veel informatie versterkt zal worden ten aanzien van de natuur”, aldus Koster.

error: Kopiëren mag niet!