‘President Bouterse moet problemen de heer Bouterse niet mengen’

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt het een heel goede zaak dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, zich sterk maakt om de diplomatieke relatie tussen zijn land en Suriname op het hoogste niveau te herstellen. Koenders zei woensdag tijdens een openbaar debat over Suriname van de vaste Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse Zaken dat hij in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York minister Yldiz Pollack-Beighle hierover zal spreken, omdat Nederland geen verdere informatie heeft gekregen waarom de agrément -verlening van ambassadeur Anne van Leeuwen is ingetrokken. Jogi ondersteunt het initiatief. “De Surinaamse regering moet inderdaad aangeven wat de reden is voor de weigering van het agrément, omdat ook De Nationale Assemblee hierover in het duister tast. Wat het probleem ook kan zijn: ‘President Bouterse moet de problemen van de heer Desi Bouterse niet gaan mengen en brengen in een situatie waar het samenwonen en samenleven van burgers van twee landen een beetje onwerkbaar worden. De regering moet het belang van de Surinaamse natie dienen en niet slechts van één of twee mensen”, zegt Jogi aan Dagblad Suriname. De VHP’er benadrukt dat president Desi Bouterse moet weten dat een behoorlijk deel van Suriname familieleden heeft in Nederland. “Er zijn goede familiebanden, waardoor in tijden van crisis wij ook hulp krijgen van de mensen daar. Het beleid van de regeringen van de twee landen moet niet dusdanig zijn dat deze relatie bemoeilijkt wordt”, aldus Jogi.
Bouterse gefrustreerd
De parlementariër stelt dat het staatshoofd reeds bij zijn inauguratie in 2010 flink heeft uitgehaald naar het voormalig moederland. “Toen heeft Bouterse al zijn frustraties geuit en hij is nog steeds gefrustreerd. Ook in zijn toespraken probeert hij de kolonisator te bespreken.” Jogi benadrukt dat hij het echter volwassener van de president zou vinden ‘wanneer hij buiten emoties treedt en zaken op een heel nuchtere manier benadert’. “Zoals Bouterse dat nu doet, zet hij de relatie tussen de twee landen onder druk. Hij is president van het land en zolang hij president van het land is, moet hij de dingen goed gaan benaderen”, aldus de VHP’er. Hij verwijst hiermee naar de veroordeling tot 11 jaar gevangenisstraf van het staatshoofd in het Europees land voor drugshandel en de manier waarop Nederland zich vaker uitlaat over de in behandeling zijnde 8 decembermoordenzaak. “Vermoedelijk zit dat hem zwaar op de maag. Hij is nog steeds met Nederlandse juristen bezig te bekijken hoe hij daaruit kan kruipen”, aldus Jogi.
Reciprociteit bij extra kosten visum
Diverse leden van de vaste commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer hebben tijdens het Suriname-debat ook aangedrongen op afschaffen van de visumplicht voor Surinamers. In Zuid-Amerika is er op vier landen na geen visumplicht. Zo mogen Venezolanen zonder visum Nederland binnenkomen. Koenders heeft aangegeven dat Nederland niet alleen kan beslissen hierover. Een officiële aanvraag voor afschaffing van de visumplicht moet volgens hem worden ingediend door de Surinaamse regering bij de Europese Commissie. De Stichting Satya Dharma Nederland heeft dinsdag een petitie ingediend in Den Haag. Jogi voert aan dat de bal nu op de speelhelft ligt van de Surinaamse regering om het verzoek voor de afschaffing in te dienen, omdat ook hij een visum van Euro 60 opgeteld met een extra eens Euro 25 aan servicekosten voor een Schengenvisum te veel vindt. Hij waarschuwt dat deze maatregel van Nederland op den duur voor reciprociteit kan zorgen. “Het administratief gedeelte is een aangelegenheid van de Nederlandse regering, maar het zou beter zijn als zij als regering daarover enige afstemming zou hebben gepleegd met het ministerie van Buitenlandse Zaken in Suriname. Men moet niet vergeten dat in de diplomatieke dienst reciprociteit geldt. Op den duur kan dit ervoor zorgen dat die 25 Euro extra ook betaald zal moeten worden door mensen die van Nederland naar Suriname willen komen”, aldus Jogi. Hij vindt juist dat de Euro 25 uit de betaalde Euro 60 moet worden afgetrokken.
FR

error: Kopiëren mag niet!