Girjasing: “Ik had gewaarschuwd”

1 Girjasing 1Alsof de calamiteit op de Saronbrug afgelopen maandag niet voldoende was, moest op woensdagavond een veel ergere situatie zich voordoen bij de Wijdenboschbrug. Eén voertuig (een olietransportwagen) heeft 14 benadeelde autobestuurders achtergelaten. De bestuurder verklaarde aan de politie dat hij vanuit Meerzorg richting Paramaribo reed. Op de top van de brug merkte hij op dat de remmen van het voertuig waren uitgevallen. Hij heeft er alles aan gedaan om het voertuig tot stilstand te brengen, wat niet lukte. De olietanker kwam tegen voertuigen aan die dezelfde rijrichting hadden en ook enkelen die in tegenovergestelde richting opreden. De chauffeur heeft om erger te voorkomen bij de doorbraak van de brug het voertuig in de goot tot stilstand gebracht. Hij bleef ongedeerd. Een aantal voertuigen is aangereden, waarvan enkele zwaar zijn beschadigd.
Kon erger zijn
“Waarvoor ik gewaarschuwd had, is waarheid geworden”, stelt Sheilindra Girjasing, parlementariër uit het district Commewijne. “De toestand op de brug was niet om aan te zien. Die wagen klimt met moeite op die brug, gaat kapot, verliest controle en ramt de auto’s. Die wagen was niet geschikt om op de brug te gaan. Waarom was het op de brug? Er is geen controle daarop. Ik had gewaarschuwd. Er is maar 1 gewonde slachtoffer te betreuren, maar wanneer het gaat om een dode, zullen wij ‘lachen’. Net zo goed had die wagen mensen kapot hebben kunnen slaan”, stelt Girjasing. Het was in dit geval een olietanker.
Politie
Girjasing vraagt zich af wat het zou worden als het een truck met houtblokken was. Hij is ook niet tevreden met de rol die de politie vervult in zulke situaties. Hij heeft het gevoel dat de politie juist op zulke momenten geen haast maakt om het verkeer in goede banen te leiden. De verkeersopstopping heeft uiteindelijk voor kilometers lange rijen gezorgd. Dit, terwijl een groot deel van de voertuigen maar moest langsrijden, in plaats van de brug op klimmen. Het verkeer zat van noord tot zuid vast. Zowel de brandweer als de ambulance had op een gegeven moment moeite met het bereiken van de plek des onheil. “Als de politie niet voor berekend is om files onder controle te krijgen, laten zij vrijwilligers inroepen. De politie werkt nu per seconde. Zij speelt niet in op de ontstane situatie”, stelt de politicus. De politie moet een actievere rol uitoefenen. Zij laat in het verkeer volgens Girjasing veels te snel over aan onderling verkeersfatsoen (wat juist voor meer files zorgt). De politie zal moeten werken aan haar efficiëntie.
Regulering
Girjasing stelt hetzelfde voor waar al jaren naar wordt geroepen: betere regulering van de transportsector en met name truckvervoer. Hij noemt als voorbeeld transport over water in plaats van over de boot. “Mocht er dan nog zwaar vervoer over de weg moeten gaan, moeten zij een bepaald tijdstip krijgen waarop zij over de weg mogen gaan. Zij moeten er niet midden in een file rijden”, stelt Girjasing.
Tweede brug
De politicus merkt ook op dat hiermee de noodzaak voor een tweede brug tussen Paramaribo en Commewijne ook bewezen is. Personenauto’s vervoeren via het water ziet hij niet als werkbare optie. Er zijn veels te veel personenvoertuigen om die via het water te laten transporteren. Vandaar dat hij de nadruk legt op een tweede brug (waar er momenteel in beginsel geen geld voor is).
Verzekering
De problemen zullen komen zodra het schaderapport klaar ligt en de schadeclaim moet worden uitgevoerd. De politie maakt bekend dat de documenten van de veroorzaker op de dag van de aanrijding in orde waren. Dit betekent dat ook de Wettelijk Aansprakelijkheidsverzekering in orde was. Zulke transportwagens (boven de 6000 kg) worden meestal tegen ruim SRD 35.000 en SRD 40.000 als dekkingswaarde verzekerd. Vrijwillig zou men kunnen verzekeren tot een dekkingswaarde van SRD 150.000. Echter maken verzekerden nauwelijks gebruik van deze tweede optie. Dit betekent dat de benadeelden tot een maximumbedrag van ruim SRD 40.000 kunnen claimen bij de verzekeraar van de veroorzaker. De rest van het geld (indien de schade veel hoger ligt van SRD 40.000) zal op de veroorzaker zelf moeten worden verhaald. Echter, indien de veroorzaker een kale kip is waar er niets op te verhalen valt, blijven de benadeelden rondlopen met hun claim.
Dekkingswaarde aanpassen
Verzekerginsagent Nizaam Ozir pleit er al jaren voor dat het bedrag van de dekkingen hoger wordt vastgesteld. Een bedrag van SRD 40.000 voor personenvoertuigen en SRD 100.000 voor trucks ziet hij momenteel op de grens van voldoende zitten. De premie zal ook al zodanig moeten worden aangepast, maar heeft de verzekerde uiteindelijk een volwaardige verzekering. Hij ziet liever het parlement zulke minimumbedragen vaststellen dan het besluit over te laten aan de verzekeraar. Landelijk zou er veel meer zekerheid kunnen worden geboden aan de verzekerde. Indien de verzekeraars vervolgens nog wensen te concurreren, doen zij dat simpel met de premiebedragen in plaats van ook voordelen te halen bij de dekkingswaarden. Ozir pleit al ook even lang voor een verzekerginskamer, die controle zou moeten uitoefenen op dit geheel. Hij stelt dat het parlement voor wat dit onderwerp betreft, veel werk aan de winkel heeft.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!