Arthur Tjin-A-Tsoi: “Er zal wel ooit een einde komen aan EBS-megafraudezaak”

Voormalig NPS-assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi is niet terneergeslagen dat een vonnis in de megafraudestrafzaak van de NV Energiebedrijven Suriname (NV EBS) zo lang op zich laat wachten. De strafzaak tegen de ex-directieleden Willy Duiker, Kenneth Vaseur en Dick van Kanten, eigenaar van Greenland NV, is sinds de indiening in 2015 al twee jaren in behandeling bij de strafrechter. Zij worden ervan verdacht in de periode van oktober 2012 tot en met oktober 2015 tezamen en in vereniging het bedrijf bewogen te hebben tot afgifte van bedragen van USD 8.881.250 en Euro 100.000. “Het is ons bekend dat strafzaken in Suriname heel lang duren. We kennen ook een hele bekende zaak, die vanaf 1982 loopt en nog steeds niet afgerond kan worden (8 Decemberstrafproces, red.). Er zal wel ooit een einde komen aan de rechtszaak en het recht zal uiteindelijk toch zegevieren”, zegt Tjin-A-Tsoi aan Dagblad Suriname. De politicus voert aan dat hij als elke Surinaamse burger ook rekening houdt met de onderbezetting waarmee het Openbaar Ministerie en de rechterlijke macht al jaren zitten. Echter neemt dat volgens hem niet weg dat dit het imago van de rechtsstaat Suriname zwaar aantast. “Het zou wat vlotter afgewikkeld moeten worden, zodat iedere verdachte weet wat zijn of haar positie is”, aldus de politicus.
‘OM heeft wel reden genoeg gevonden zaak te starten’
In tegenstelling tot de advocaat van Duiker, Raoul Lobo, vindt Tjin-A-Tsoi wel dat er genoeg redenen zijn om tot een veroordeling te komen. “Dat is de advocaat zijn mening. Het OM heeft wel reden genoeg gevonden om die zaak tegen ze te starten, dus laat de rechter zich maar uitspreken hierover. Ik heb mijn plicht al gedaan als DNA-lid en burger van Suriname”, stelt de NPS’er. Lobo stelde eerder tegenover de krant dat het OM ‘echt met heel veel bewijs zal moeten komen om de rechter te kunnen overtuigen’. “Als het Hof zegt ‘geen ernstige bezwaren’, dan kan de kantonrechter moeilijk zeggen dat die ernstige bezwaren er wel zijn”, zei Lobo.
Rechtszaak wegens wanprestatie indienen
De NPS’er is ingenomen met de stap van de EBS om de aan haar rechtmatig toebehorende spullen onder politiebegeleiding te verwijderen bij Greenland. “Los van de beslagleggingen stel ik voor dat de EBS ook een rechtszaak wegens wanprestatie indient tegen Greenland. Greenland heeft geld ontvangen, maar de gekochte spullen nooit geleverd”, stelt hij. Een schuldeiser veilde in augustus drie panden van de ondernemer als gevolg van een forse schuld die hij bij de schuldeiser had. De EBS verwijderde een paar uur voor de veiling enkele containers uit een loods van Van Kanten, waarin goederen zaten waarvan de EBS van mening is dat die haar toebehoren, omdat er reeds voor betaald zou zijn. Greenland is het bedrijf dat in opdracht van Duiker een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties moest aanleveren. De goederen zijn volgens het rapport van de Centrale Landaccountantsdienst (Clad) na betaling nooit aan het energiebedrijf geleverd. Tjin-A-Tsoi maakte in zijn klacht bij de procureur-generaal in 2015 melding dat uit de administratie van EBS blijkt dat in 2013 drie betalingen zijn gepleegd aan Greenland voor een totaal bedrag van SRD 22.030.018,75. Deze aankopen zouden volgens Tjin A Tsoi niet in de geconsolideerde jaarrekening 2013 van het energiebedrijf zijn verantwoord.
FR

error: Kopiëren mag niet!