KPS bevestigt: Arrestanten vluchten uit cellenhuis en plegen berovingen

De afdeling Voorlichting van het Korps Politie Suriname (KPS) bevestigt dat uit politieonderzoeken van tenminste drie recente berovingen blijkt dat er verdachten in beeld zijn gebracht, die momenteel in een cellenhuis te Paramaribo zijn ingesloten. Dagblad Suriname maakte in haar woensdageditie reeds melding van deze kwestie. Toen bleek dat minister ad interim van Justitie en Politie nog niet op de hoogte was van deze kwestie. Het KPS lanceerde woensdagmiddag een persbericht waarin deze zorgwekkende kwestie werd bevestigd. Onderzoek heeft verder uitgewezen dat tenminste drie arrestanten, na de dienstovername, via een door hun gebaande weg het cellenhuis uitgaan. Na enkele uren betreden zij onopgemerkt via dezelfde weg het cellenhuis. Nadat bleek dat de drie arrestanten betrokken zijn geweest bij de berovingen, is er in het betreffende cellenhuis een onderzoek ingesteld. De onderzoekende afdeling heeft samen met de Forensische Opsporing van de politie een reconstructie gepleegd. Uit het voorlopige onderzoek en de reconstructie van de politie is een mogelijke beschrijving gegeven over de vluchtweg van deze arrestanten.
Hand- en spandiensten door wetsdienaren niet gebleken
De arrestanten worden bij elke dienstwisseling geteld door de dienstdoende wetsdienaren. Hierna worden zij in de gelegenheid gesteld om te baden, waarna zij zich in de gang van het cellenhuis voor enige tijd vrij mogen bewegen. Tijdens deze dagelijkse handelingen hebben de drie arrestanten op de één of andere manier een vluchtweg via de deur, die leidt naar de ruimte om te luchten, geconstrueerd. Zij namen de kans het cellenhuis te verlaten en keerden onopgemerkt terug in de cel na een beroving in de omgeving te hebben gepleegd. Het vermoeden bestaat dat de arrestanten in contact hebben gestaan met nog niet aangehouden kompanen.
Vooralsnog is niet gebleken dat dienstdoende wetsdienaren hand- en spandiensten hebben verleend aan deze arrestanten. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.

error: Kopiëren mag niet!