Het zonder meer bulldozeren van Suralco

De Alcoa/Suralco is door voorschriften en moraal voortvloeiende uit de Brokopondo Overeenkomst gebonden om milieuschade te herstellen. De presidentiële bauxietcommissie, onder voorzitterschap van Dilip Sardjoe, heeft aangekondigd dat de Alcoa heeft ingestemd om de gifstoffen die in de bodem zijn achtergebleven op te ruimen en milieuschade naar Noord Amerikaanse standaard en recht te herstellen. Oud-directeur van Suralco, Henk Ramdin, is de mening toegedaan dat deze verklaring van Sardjoe, die als geruststelling moet dienen, niet alles zegt. De Verenigde Staten van Amerika is een federale staat. Wetten en voorschriften verschillen van staat tot staat. Met het Amerikaans recht kunnen Alcoa en Suriname vele kanten op.
Red mud vijvers worden gedicht
De Alcoa/Suralco houdt zich aan de Brokopondo Overeenkomst en in de MOU gemaakte afspraken. Inmiddels is er een aanvang gemaakt met het dichten van red mud vijvers. Red mud is een overblijfsel van bauxiet dat tot aluinaarde is verwekt. De rode modder bevat caustic soda en andere gevaarlijke stoffen. Het ligt opgeslagen in vijvers met een oppervlakte van honderden hectaren. Deze vijvers worden nu gedicht met klei.
Bouwstenenindustrie wordt de grond ingeboord
Dagblad Suriname is er op geattendeerd dat red mud aangewend kan worden om er rode bouwstenen van te maken. Er is jarenlang met de Suralco hierover van gedachten gewisseld. Bij het onderzoek en de studie naar de haalbaarheid van een bouwstenenindustrie zijn het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen, het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos), het Bureau Openbare Gezondheidszorg (BOG), instituten, instellingen en organisaties met uiteenlopende lopende disciplines betrokken. Er lag zelfs een MOU op tafel.
Honderden miljoenen gaan verloren
Het wordt betreurd dat de red mud nu wordt begraven onder een laag metersdik klei. De gifstoffen die in de rode modder zitten, blijven in de grond. Is dat milieuvriendelijk? Het bedekken van de rode modder kost een paar miljoen, maar men boort een bouwstenenindustrie, waaruit vele honderden miljoenen gehaald kan worden, de grond in.
HD

error: Kopiëren mag niet!