Koopkrachtversterking gepensioneerden nog steeds een probleem

Renate Wouden
Renate Wouden
Renate Wouden, voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging Gepensioneerden in Overheidsdienst (BBGO), geeft tijdens een gehouden event speciaal in verband met de Dag van de Gepensioneerden aan zeer tevreden te zijn over het verloop van dit event. “Jammer genoeg konden we onze leden van het jaar niet buiten de stad brengen. Doorgaans vindt deze jaarlijks terugkerende activiteit steeds buiten de stad plaats. Vanwege met name de hoge transportkosten, die gepaard gaan met het organiseren van een trip buiten de stad lukt dat niet meer. We praten over ruim 800 mensen die meedoen. Er moeten dan ongeveer 30 bussen worden ingezet en dat kost aardig wat. We hebben ook gemerkt dat dit jaar het aantal sponsors is afgenomen. Dit heeft dus ertoe geleid dat we niet buiten de stad konden gaan.” Gezien de opkomst van donderdag was er in ieder geval wel interesse voor deze activiteit van de BBGO. Er werd toch een gezellige dag georganiseerd met een fantastisch programma, waaraan de mensen ook konden deelnemen. Er zijn programma’s gepresenteerd door onder andere Cynthia McCleod, die en stukje geschiedenis heeft verteld en Enver Panka met een unieke uitvoering en de nodige komische ‘a gers tories’.
Versterken van het ledenbestand
De BBGO heeft nu 2400 geregistreerde leden en er komen elke maand een aantal leden bij. Tijdens een trip naar Nederland heeft de voorzitter een oproep gedaan via een Nederlands radiostation. Zij heeft toen gepensioneerden van Surinaamse afkomst opgeroepen zich als lid op te geven. Er is tevens afgesproken dat de BBGO op maandbasis de nodige informatie zal doorgeven via dit Nederlands radiostation aan deze Surinaamse Nederlanders.
Gepensioneerde ambtenaren niet genoemd in SRD 500 koopkrachtversterking
De minister van Financiën had de bond doorgegeven dat hij eind augustus zou aangegeven wanneer de eerste betaling zou plaatsvinden van de aangekondigde koopkrachtversterking van SRD 375. Dat is niet gebeurd. “Wie schetst onze verbazing toen wij via de media vernamen dat de ambtenaren nu SRD 500 zullen ontvangen als koopkrachtversterking, terwijl de gepensioneerde ambtenaren nergens genoemd werden. Het is voor ons overduidelijk dat wij op niets hoeven te wachten.” Twee weken geleden werd de BBGO-voorzitter gebeld door de directeur van Financiën, die aangaf dat er op 15 september SRD 200 gestort zal worden als te zijn de achterstallige TWK, die de gepensioneerden nog moeten ontvangen. Er blijft dan een bedrag van SRD 400 over. “We hebben nu al ruim anderhalf jaar geduld betracht met betrekking tot deze betaling. Vanaf december 2016 zou dat uitbetaald moeten worden, maar dat is niet gebeurd en nu zitten we met het probleem van die koopkrachtversterking”, zegt Wouden.
Bij rustig communiceren krijg je niets
In de maand juni had de bond een algemene ledenvergadering (alv) gehouden, waarbij het duidelijk was dat de leden gebelgd waren over het uitblijven van de betaling. Toen was men reeds de mening toegedaan dat er strakke acties gevoerd moeten worden. “Men is van mening dat wanneer je acties onderneemt, waarbij je duidelijk zichtbaar ben, dat de overheid makkelijk over de brug komt met datgene wat je vraagt. Het is nu ook overduidelijk gebleken dat wanneer je als organisatie rustig blijft communiceren met de overheid je niets krijgt.” De BBGO heeft dat nu dus aan den lijve ondervonden. De bond is nu wel de mening toegedaan dat dit proces nu een beetje te lang duurt. De bond zal in de maand oktober wederom een alv bij elkaar roepen en op die vergadering zal bepaald worden wat de strategie zal zijn en wat de actiemodellen zullen zijn die gehanteerd zullen worden. “De bond heeft tevens een brief gestuurd naar de president met het verzoek om te geraken tot een gesprek, omdat wij van mening zijn dat er interpretatieverschillen zijn ten aanzien van het staatsbesluit rond de koopkrachtversterking. Enkelen vinden dat wij er geen recht op hebben, maar wij vinden dat wij als gepensioneerde ambtenaren daar wel aanspraak op maken”, aldus Wouden. Dit gesprek moet goed voorbereid worden.

error: Kopiëren mag niet!