Ambtenaar Financiën dokt beschikking aanpassing invoerrechten

Frontfoto2Welzijn ontstemd over gedrag malafide importeurs

Het ministerie van Financiën had de collega van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T) de garantie gegeven dat de aanpassing van invoerrechten op kip en kipdelen van 20% naar 40% op 1 september zou ingaan. Het blijkt dat de situatie tot gisteren nog onveranderd was. De douane was tot 6 september nog niet op de hoogte van zo een invoerrechtenaanpassing.
Dagblad Suriname heeft via haar bronnen kunnen natrekken waar het precies mis is gegaan. De minister van Financiën zou rond 16-18 augustus de beschikking met instructies voor de douane al hebben getekend. De krant verneemt van betrouwbare bronnen dat een ambtenaar op het ministerie van Financiën zelf heeft verzuimd om de beschikking door te sturen. De beschikking is weken op de agenda van Financiën aangehouden. Pas gisteren zijn de instructies voor aanpassing van de invoerrechten op kip en kipdelen bij de douane aangekomen. Intussen is gebleken dat in de afgelopen 2 dagen grote hoeveelheden kip en kipdelen zijn binnengehaald door importeurs. Deze hoeveelheden kip zullen (vanwege 100% verhoging van importheffing), mogelijk tegen hogere prijzen aan de consument worden aangeboden. Dit, terwijl de producten op 20% importheffing zijn binnengehaald in plaats van 40%. Het is nog steeds de consument die hier de dupe van zal worden. Ook voor de overheid betekent dit een verlies op het innen van de belasting.
Welzijn zeer ontstemd
Minister Ferdinand Welzijn hiermee geconfronteerd, reageerde zeer ontstemd. “Er wordt een belangenstrijd gevoerd. Dit is een duidelijke vorm van de belangenstrijd. De belangen zijn zodanig doorgedrongen in het systeem dat mensen opzettelijk stukken achterhouden. De beschikking was inderdaad nergens te vinden”, stelt Welzijn. De minister is zeer ontstemd over dit gedrag van malafide personen. HI&T en Financiën werken er volgens Welzijn momenteel samen aan om herhaling van deze toestand die zich heeft voorgedaan, te voorkomen. “Wij zijn weer waakzaam. Wij weten dat de mensen ons de ‘oorlog’ hebben verklaard”, aldus Welzijn.
Het ministerie heeft na de afkondiging van de aanpassing, die initieel in augustus plaats zou vinden, een lastige marktsituatie gespot. De prijzen van kip en kipdelen gingen plotseling de lucht in. Dit is onderzocht. Er zijn twee redenen uit de bus uitgekomen. Welzijn gaf eerder aan dat internationaal de prijs van kipdelen is verhoogd. Ook zijn importeurs en distribiteurs tegen de maximale winstmarges gaan aanleunen. De maximale toegestane winstmarge is 25%. Gebleken is dat de importeurs en distributeurs in het verleden tussen de 8% en 15% aan winstmarges in rekening brachten. “Een aantal importeurs heeft ervoor gekozen om dat aan te passen naar 25%, wat nog steeds mag. Alleen lijdt de consument eronder”, stelt Welzijn. Gezien de winstmarges nog steeds op het zelfde niveau staan, mag in de komende dagen volgens de bronnen van de krant, zeker hoge prijzen worden verwacht voor de kip en kipdelen
Als beleidsmaker meent Welzijn dat het ministerie de plicht heeft om de consument te beschermen. Er zijn strategieën uitgezet om onder andere rechtsreeks van de producent naar consument te gaan, waardoor de tussenhandel (met winstmarges) onder de huidige omstandigheden even erbuiten wordt gelaten. Critici kijken uit naar hoe het ministerie dit fenomeen met de malafide importeurs zal aanpakken.
Kavish Ganesh

error: Kopiëren mag niet!