Riad Nurmohamed: “Er wordt teveel politiek bedreven binnen de kipsector”

De nieuwe tarieven voor de invoerrechten op kip en kipdelen is, ondanks de ophef vanuit de coalitie, ingegaan op 1 september jongstleden. In het parlement heeft minister Ferdinand Welzijn onlangs te kennen gegeven dat de bescherming van de consument eveneens in het verschiet ligt. De volksvertegenwoordiger, Riad Nurmohamed (VHP), juicht deze intentie van de minister enorm toe, echter vindt hij dat de uitvoering hiervan een dringend karakter heeft, gezien de verslechterde economische omstandigheden in het land. In gesprek met Dagblad Suriname gaf Nurmohamed te kennen dat de grote lokale producenten in staat zijn om de prijs van de Surinaamse kip te verlagen. “Maar er wordt teveel politiek bedreven binnen de kipsector. Als de regering daadwerkelijk de bedrijven binnen deze sector stimuleert om de productie uit te breiden, kan de prijs van de Surinaamse kip omlaag gaan.” Voor het beschermen van de consument is het namelijk van belang dat de autoriteiten eerst de producenten binnen de kipsector in bescherming nemen.
Importkip afschaffen
Een ander belangrijk aspect is dat importkip überhaupt als ‘afval’ bestempeld wordt en geenszins bevorderlijk is voor de gezondheid van de burgers. “Het grootste deel van het volk koopt importkip, simpelweg omdat het goedkoper is dan de Surinaamse kip. Vooral bij het barbecueën wordt het veelvuldig gebruikt.” Daarom is het van belang om de Surinaamse kip betaalbaar te maken. Volgens Nurmohamed is het een weldaad om de “rommelkip” te beperken in Suriname en zelfs af te schaffen. “Ik ben dus blij dat de regering besloten heeft om de importheffing op kip te verhogen. Ze moeten in fasen hiermee doorgaan. Maar daarnaast zou men ook moeten werken aan de lokale problemen van de kipsector.”
Vrije markteconomie leidt tot hogere kosten lokale goederen
De prijzen in de winkels zijn grotendeels afhankelijk van de valutacomponent, welke doorgaans vaak fluctueert. Daarnaast hanteert elke handelaar een eigen winstmarge. “Hierdoor kan de importkip duur komen te staan. Dit geldt overigens niet alleen voor kip, maar voor alle producten, omdat we in Suriname een vrije markteconomie hebben.” Het is merkwaardig dat de geïmporteerde producten over het algemeen veel gunstiger zijn in prijs ten opzichte van de lokale producten. Dit vergt eveneens aandacht vanuit de regering. “In feite zouden we datgene wat we zelfs kunnen produceren, waaronder kip, sap en rijst, nooit moeten importeren.”
KSR

error: Kopiëren mag niet!