Jogi: “Binnenkort melk ook in voedselpakketten”

“Melk is nu een luxe, dus binnenkort melk ook in voedselpakketten”, zegt assembleelid Mahinder Jogi (VHP) aan Dagblad Suriname. De parlementariër heeft ernstige moeite met de vele nieuwe inkomstenverhogende maatregelen die de kas van de regering opnieuw moeten spekken. De recente verhoging van de melkprijs, herinvoering van de invoerrechten op ICT-producten, de aankomende verhoging van de tarieven voor grondhuur, invoering van Belasting Toegevoegde Waarde (BTW), herintroductie van Rij- en Voertuigenbelasting en de leges voor paspoorten, uittreksels en nationaliteitsverklaringen zijn verregaand. Deze maatregelen werden sinds december vorig jaar aangekondigd, maar lieten op zich wachten. “Men moet rekening houden met het draagvlak van de samenleving. Hier zie je weer het vleermuizenkarakter van de regering waar zij omgekeerd hangt. In plaats van vooruit te kijken, kijkt zij achteruit.” De politicus voert aan dat de huidige regering in de afgelopen periode haast alle betaalbare levensmiddelen tot onbetaalbaar heeft gemaakt. Hij noemt hierbij zaken als een blikje sardien, knoflook, aardappel, uien en bruine bonen. Hierdoor is een grote afhankelijkheid van het volk ontstaan op de goedkopere voedselpakketten, die door het ministerie van Sociale Zaken worden verkocht. “Precies zoals je aardappel en uien zet, moet je nu ook melk zetten voor de mensen”, stelt Jogi. De volksvertegenwoordiger vraagt zich af wat de gedachtegang van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) was toen hij zo een besluit nam. Los van het feit dat hij de melkboeren flink heeft beetgenomen met een ‘belachelijke verhoging’ van 50 cent, is de consument volgens de politicus ook zwaar benadeeld met de nieuwe consumentenprijs. “Laten wij ook voor behoud gaan van de melkveesector. Geef de melkboeren ten minste een SRD 5 per liter rauwe melk uit de SRD 8,50 die door Melkcentrale wordt gevraagd”, aldus de politicus.
Paspoort wordt weer luxe
De kosten voor een uittreksel zullen binnenkort van SRD 1 verhoogd worden naar SRD 5. Voor een nationaliteitsverklaring en akten zullen SRD 25 worden neergeteld. Een paspoort zal SRD 300 kosten in plaats van SRD 100. Een nationaal paspoort dat onbruikbaar is geworden, zal vervangen worden als er SRD 400 is neergeteld. Wanneer een paspoort is kwijtgeraakt, moet voor een nieuwe SRD 500 op tafel worden gelegd. Voor een zakenpaspoort moet SRD 1.000 worden betaald. Bij verlies kost een vervanging SRD 2.500. De verhoging van leges is goedgekeurd door de Raad van Ministers en volgens de procedure opgestuurd naar de president. Het staatshoofd heeft vervolgens de stukken voor advies doorgestuurd naar de Staatsraad. Wanneer de Staatsraad advies heeft uitgebracht, moet de president het besluit bekrachtigen. “Elk dubbeltje dat de regering kan pakken, wil zij weggrijpen uit de handen van de samenleving. Vandaag de dag is een paspoort geen luxe meer. Iedereen wil een paspoort hebben. Nu wordt het weer een luxe. De kosten voor een nationaliteitsverklaring van SRD 1 verhogen naar SRD 25 en SRD 2500 vragen voor een verloren zakenpaspoort, is te verregaand”, stelt Jogi.
Tussen SRD 265 en SRD 1200 voor personenvoertuigen
Personen wiens voertuigen een eigen gewicht van minder dan 800 kilogram hebben, de zogenaamde P1-categorieen, zullen na goedkeuring van de wet Rij- en Voertuigenbelasting een bedrag van SRD 265 moeten ophoesten, terwijl personen wiens voertuigen een gewicht hebben van tot 1200 kilogram, de zogenaamde P2-categorieen, een bedrag van SRD 385 zullen moeten betalen. Indien het gewicht van het voertuig tussen de 1200 kilogram en 1600 kilogram komt te liggen, de zogenaamde P3-categorieen, staat een bedrag van SRD 555 en tussen de 1600 kilogram en 2000 kilogram, de zogenaamde P4-categorieen, een bedrag van SRD 885. Indien het voertuig een gewicht van 2000 kilogram en meer heeft, P5-categorieen, mag de belastingbetaler uitkijken naar een bedrag van SRD 1200. Burgers en organisaties moeten vanaf 1 maart 2017 ook tussen de 20% en 56% meer betalen om hun voertuigen te verzekeren, afhankelijk van de omvang van de schadedekking waar ze voor betalen. Alle verzekeringsmaatschappijen hebben de premies verhoogd. Jogi zegt dat het parlement en zijn partij herhaaldelijk de regering hebben opgeroepen om haar verdiencapaciteit door middel van productieverhoging en export te verhogen. Hij vindt het jammer dat het volk nu dupe wordt van de verspillingen van de afgelopen jaren.
FR

error: Kopiëren mag niet!