Peneux gaat samenwerking aan met Braziliaanse universiteiten

2Peneux gaat samenwerking aan met Braziliaanse universiteiten voor kwaliteitsverbetering onderwijsHet ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Minowc) is op maandag, ter verbetering van de kwaliteit van het Surinaams onderwijs, een samenwerking aangegaan met de Coimbra Group of Brazilian Universities (CGBU). Daarbij heeft de onderwijsminister, Robert Peneux, en de executieve directeur van de CGBU tevens professor, Rossana Valéria de Souza e Silva, de overeenkomst ondertekend op het ministerie. “Dit is een belangrijk moment. Deze overeenkomst is bedoeld om kwaliteitsverbetering te brengen in ons onderwijs door middel van de mogelijkheden, die de Braziliaanse universiteiten ons te bieden hebben op basis van innovatie en technologie”, gaf Peneux tijdens de ondertekening te kennen. Naar zeggen van de minister onderhoudt Suriname op het gebied van onderwijs en cultuur al geruime tijd bilaterale samenwerkingsverbanden met Brazilië.
Naast het onderwijsministerie heeft de International Institute for Education for Development (IIED) zich eveneens gecommitteerd aan de overeenkomst van de CGBU. De ondertekening geschiedde door Lesley Zark, executieve directeur IIED. Dit internationaal opleidingsinstituut is reeds een samenwerkingspartner van het ministerie. “Afgelopen zaterdag hebben wij naar aanleiding van deze samenwerking 69 studenten afgeleverd in Bachelor in Education. We zijn ook bezig om alternatieve opleidingen in Suriname voor hen te bekijken”, zei Peneux vastberaden. Met de duurzame samenwerking met zowel de CGBU als IIED beoogt de minister om zaken betreffende de universiteit (upgraden van leraren en introduceren van nieuwe innovatietechnieken) te implementeren. “We zijn bezig met een nieuwe gedachte, namelijk de 21 century skills. Op een zeer creatieve en moderne manier willen wij de studenten technieken aanleren om het uiteindelijk toepasbaar te gebruiken in de maatschappij. We willen rekenen en taal via deze innovatietechnieken beter aanleren bij de studenten”, aldus de onderwijsminister.
De Souza deelde mee dat de CGBU uit het hoogst aantal universiteiten uit Brazilië bestaat, die als voornaamste doel heeft het promoten van de technologisering tussen de wereldwijde universiteiten. In het kader daarvan zijn er reeds in 5 continenten projecten gaande. Volgens De Souza betreft de overeenkomst meer dan een formeel stuk papier; het is de toegangspoort voor de vele ontplooiingmogelijkheden tussen Brazilië en Suriname. De professor merkt op dat ondanks de voornoemde landen zo dicht bij elkaar zijn qua geografische ligging en soortgelijke landelijke vraagstukken, er geen sprake is van intensieve interactie. Daarom vindt De Souza dat de samenwerking tussen deze 2 buurlanden versterkt moet worden. Zij kijkt ernaar uit dat de Surinaamse studenten/academici/wetenschappers interesse gaan tonen in de universiteiten van Brazilië.
KSR

error: Kopiëren mag niet!